Belföld

A Széchenyi-emlékkiállítást önkormányzati fenntartásba venné Nagycenk

Az önkormányzat jövőbeni fenntartóként összefogná a településen lévő, önálló kezelésben álló Széchenyi-emlékhelyeket.

Önkormányzati fenntartásba akarja venni a nagycenki Széchenyi-emlékkiállítást a település 2013 január 1-jétől, erről egyhangúlag döntött a képviselő testület legutóbbi ülésén – tájékoztatott az alpolgármester szerdán.

“A legnagyobb magyar” örökségének méltó bemutatásán, ápolásán túl a régió szellemi, kulturális közművelődési központjává emelnék az emlékkiállítás helyszínét, a Széchenyi-kastélyt – ismertette terveik lényegét Bugledich Attila független alpolgármester.

A vonatkozó kormányhatározat szerint azonban az államnak lehetősége van – mint kiemelt emlékhelyet – saját fenntartásba venni – közölte a községvezető hozzátéve, hogy ismereteik szerint van is ilyen szándéka a kulturális tárcának. Ezért határozott arról a képviselő-testület, hogy kérvényezi az emlékkiállítás önkormányzati fenntartásba adását.

A képviselő-testület döntését több hónapos elemző munka előzte meg. Adatokat kértek a jelenlegi fenntartótól, a megyei intézményfenntartó központtól, és ezek ismeretében készítettek költségtervet. Számításaik szerint nullszaldón tudnák üzemeltetni az emlékkiállítást, legfeljebb 1-2 millió forintos önkormányzati támogatásra lenne szükség, amelyet a község állna is.

Nagycenk jól szervezett, felkészült múzeumi szakemberekkel támogatott intézményt szeretne. Az önkormányzat jövőbeni fenntartóként összefogná a településen lévő, önálló kezelésben álló Széchenyi-emlékhelyeket. A Széchenyi-mauzóleum fenntartója a Győri Egyházmegye, a Széchenyi múzemvasútat a GYSEV üzemelteti, a kastélyszállót a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. működteti, a méltán híres hársfasor a Soproni Erdőgazdaság Zrt. felelősségi körébe tartozik, az egykori méntelep pedig a Nyugat-magyarországi Egyetem lovasképzési központjaként üzemel – sorolta az alpolgármester az értékeket. A közöttük lévő együttműködés javításán is munkálkodna a helyhatóság azzal a felhatalmazással, amelyet az emlékkiállítás kezelése jelentene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik