Belföld

Vizsgálatot sürgetnek a megkent Gripen-ügy miatt

gripen (gripen, )
gripen (gripen, )

A Demokratikus Koalíció azt várja, hogy az ügyészség indítson vizsgálatot a vadászgépek beszerzésével összefüggő korrupciógyanú miatt.

Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja, a Gyurcsány-kormány korábbi honvédelmi államtitkára arra hivatkozott, hogy a Profil című osztrák hetilap arról írt: egy tanúvallomás szerint kenőpénzek kifizetéséről is szó volt a BAE Systems fegyverkonszern és kelet-európai tanácsadója, az osztrák Alfons Mensdorff-Pouilly megbeszélésén a 2000-es évek eleji vadászrepülő-beszerzések kapcsán.

Vadai Ágnes azzal a kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, tervezi-e, hogy az új információk miatt vizsgálatot indít, ami – szerinte – hivatali kötelessége lenne. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy az ügyészség korábban alapos gyanú hiányában megtagadta a nyomozást az ügyben, amelyben a brit, a svéd és az osztrák hatóságok is vizsgálódtak.

“A legfőbb ügyész az elmúlt években sok-sok vizsgálatot indított olyan ügyekben, ahol láthatóan politikai motiváció volt. (…) Itt viszont egy több százmilliárdos beszerzésről beszélünk (…), nagyon remélem, hogy a legfőbb ügyész tekintetét nem homályosítja el az a tény, hogy ezt a szerződést 2001-ben, az Orbán-kormány ideje alatt kötötték” – mondta a DK-s politikus.

Vadai Ágnes javasolta, hogy oldják fel annak a jelentésnek a titkosságát, amelyet az előző kormányzati ciklusban az általa vezetett bizottság készített, és amely bár a korrupciót nem vizsgálta, szabálytalanságokat állapított meg a Gripen-beszerzés körül.

A Legfőbb Ügyészség korábban nem látott okot arra, hogy bármit is tegyen az úgynevezett Gripen-ügyben. 2021. december 31-ig egyébként titkos az első Orbán-kormány nemzetbiztonsági kabinetülésének az a jegyzőkönyve, amely a Gripen-beszerzésről szól. Sokak szerint abból derülne ki, hogy az első Orbán-kormány miért döntött a szakmai iránymutatások ellenére az F-16-osok helyett a svéd vadászgépek mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik