Belföld

Vagyonvédelem: sokan vannak, és nem tudnak eleget

biztonság (biztonság, )
biztonság (biztonság, )

„Rendőri figyelmeztetés” miatt nem írták meg az éjszakai szórakozóhelyek vagyonőreinek kódexét – állítja a kamara elnöke a Népszabadságban.

Mikor nekiláttak, hogy összeállítsanak egy szakmai anyagot az éjszakai szórakozóhelyeken dolgozó biztonsági cégek jogairól és kötelességeiről, egy magas rangú rendőr „barátilag” megsúgta, hogy nem kellene ezzel foglalkozniuk – mondta Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánynyomozói Szakmai Kamara elnöke a Népszabadságnak adott interjújában. Azt is elárulta, hogy még nincs a korrupciógyanú miatt letartóztatottak között.

Magyarországon 3600 vagyonvédelmi cég létezik, ezzel szemben a miénknél jóval nagyobb francia piacon például ennek csak a negyvenötöde, azaz 80. Ausztriában és Olaszországban is jóval kevesebb van, ráadásul ez utóbbiban csak alkalmazottként és fegyverrel végezhető ez a tevékenység. A probléma egyik forrását Német Ferenc abban látja, hogy a rendszerváltozás után a munkaügyi központok szinte minden 18 és 49 év közti férfit vagyonőrnek küldtek. A tanfolyam elvégzése után a vizsgáztató testület pedig mindenkit átengedett.

A szakmán belül komoly bérfeszültséget okoz, hogy a civil vagyonvédelemmel foglalkozók jelentős része nyugdíjazott volt rendőr, aki megteheti, hogy olcsóbban vállal bizonyos munkákat, hiszen van fix bevétele. Emellett még mindig nagyon kevés cég hajlandó sokat fizetni egy profi vagyonvédelmi szolgáltatóért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik