Belföld

Savaria Szimfonikus Zenekar: bérletes hangversenyek a jubileumra

Változatos és színvonalas programot kínál a 2012–2013-as zenei évadban a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Savaria Szimfonikus Zenekar, amely tizenegy szimfonikus, hat kamarazenei és három operabemutatót kínál bérleteseinek.

Az évadnyitó koncertet szeptember 28-án Vásáry Tamás vezényli a szombathelyi Bartók Teremben, a koncerten Brahms D-dúr hegedűversenye és Beethoven 6., F-dúr szimfóniája csendül fel, szólistaként közreműködik Kokas Katalin hegedűművész – ismertette Mérei Tamás, a szimfonikus zenekar igazgatója kedden, a Szombathelyen tartott sajtótájékoztatón.

A jubileumi évben a Savaria Szimfonikus Zenekart hajdan vezénylő karmesterekkel találkozhat újra a szombathelyi közönség, köztük lesz Petró János, Robert Houlihan és Izaki Masahiro, mellettük olyan elismert dirigensek irányítják a zenekart, mint Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán és Mika Eichenholz.

A Filharmónia által szervezett országos turné keretében ünnepi műsorral lép fel Szombathelyen a szintén 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar – fűzte hozzá Mérei Tamás. Az évad bérletes hangversenyeinek keretében láthatja és hallhatja a szombathelyi közönség a Budapesti Fesztiválzenekart, az MR Szimfonikusokat, a Nemzeti Énekkart és a Pannon Filharmonikusokat. Utóbbiak a Bogányi testvérekkel lépnek fel, és a koncerteken számos nemzetközi rangú szólista játszik, köztük Onczay Csaba gordonkán, Fehér András harsonán, Perényi Miklós gordonkán és Farkas Gábor zongorán.

A Savaria Szimfonikus Zenekar által kínált operabérlet keretében ebben az évadban három nagyoperát, Kodály Zoltán Háry Jánosát, Puccini Bohéméletét és Donizetti Szerelmi bájitalát mutatják be. Nem marad el a már hagyományosnak tekintető Hollywood Classics elnevezésű, népszerű filmzenéket bemutató produkció sem, amelyet október 12–13-án adnak elő. A sztárvendég Radics Gigi lesz – jelentette be a sajtótájékoztatón Mérei Tamás.

Az igazgató szólt arról, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekar is fellép Budapesten szeptember 30. és október 10. között a Korunk Zenéje címmel a Filharmónia által szervezett hangversenysorozaton, ennek keretében október 4-én az Olasz Kultúrintézetben Sándor Szabolcs vezényli a zenekart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik