Belföld

Íme, a rendőrök feketelistája

rendorseg(210x140)(25).jpg (rendőrség)
rendorseg(210x140)(25).jpg (rendőrség)

Az elmúlt évben legtöbbször a tisztességes eljáráshoz való alapjog sérült egy-egy intézkedésnél - derül ki a Független Rendészeti Panasztestület összesítéséből.

Az idén is számos kérdést vet fel a rendőrség jogaival kapcsolatban az a jelentés, amelyben összefoglalják az egyenruhások működésével kapcsolatos 2011-es panaszokat és azok értékeléseit a Független Rendészeti Panasztestület (FRP) szakemberei – írta a keddi Magyar Nemzet.

A lap összeállítása szerint csaknem 600 panasz kapott helyet a tavalyi adatbázisban. Ezek többsége szerint (168 eset) a tisztességes eljáráshoz való alapjog sérült egy-egy intézkedésnél. Az előző évinél kevesebben nehezményezték, hogy a rendőrök megsértették személyi szabadságukat: 2010-ben 106, míg 2011-ben 78 ilyen bejelentést vizsgált a testület.

Gyarapodott viszont az emberi méltósághoz való jog sérelme miatt érkezett megkeresések száma, méghozzá az előző évi 82-ről 136-ra. A panaszokban a negyedik leggyakrabban érintett alapjog a személyes adatok védelme (az esetek 11,7 százaléka), az ötödik a jogorvoslathoz való jog (5,1 százalék), a hatodik a tulajdonhoz (3,9 százalék), a hetedik a testi-lelki egészséghez fűződő jog (3,4 százalék) volt.

Sok jelzés érkezett a panasztestülethez az előállítás durvasága, az alkalmazott kényszerintézkedések miatt. Jogsértést állapítottak meg például, miután megbilincseltek egy kocogót, aki a fejhallgatója miatt nem vette észre a vele szemben eljárni készülő rendőröket, illetve azért, mert egy idős nőre bilincs került választási plakátok leszaggatása miatt.

Ugyanakkor jogszerűnek ítélték a testi kényszer alkalmazását egy ittas kerékpáros esetében, aki nem volt hajlandó együttműködni a járőrökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik