Belföld

Frissítve! Cozma-ügy – Döntés jövő hétfőn

Véget értek az ügyészi és ügyvédi felszólalások a Cozma-ügyben a Kúrián kedd délben, döntés jövő hétfőn várható.

12.31 – Véget értek a perbeszédek, jövő hétfőn döntés

A Marian Cozma ismert veszprémi és román válogatott kézilabdázó három és fél évvel ezelőtti megölése és két játékostársa megsebesítése ügyében zajló felülvizsgálati eljárásban a Legfőbb Ügyészség a Győri Ítélőtábla azon jogerős döntésének hatályon kívül helyezését kérte, amelyben az első fokon kiszabott két életfogytiglani és egy 18 éves szabadságvesztés-büntetést 20-20, illetve 18 évre enyhítették. A védelem ugyanakkor az indítvány elutasítását kérte.

Többen is hangsúlyozták a felhergelt közvélemény, a felkorbácsolt indulatok eljárásból történő kirekesztésének fontosságát és azt, hogy a jogállami eljárás mindenkit megillet. A három fővádlott közül egyedül Németh Győző másodrendű szólalt fel az utolsó szó jogán azzal, hogy sajnálja, és maga is elítéli, hogy az egyik – életveszélyes sérülést szenvedett – sportolót megszúrta, de nem akart ölni.

09.33 – Rendkívüli sajtóérdeklődés és rendőri biztosítás mellett megkezdődött a Cozma-ügy felülvizsgálati tárgyalása a Kúrián kedden reggel.

A tucatnyi elkövető közül csupán a három fővádlott ügye került a legfelsőbb bírói fórum elé, miután az ügyészség az ő vonatkozásukban felülvizsgálati kérelemmel támadta meg a korábbi jogerős ítéletet, amely jelentősen enyhítette az elsőfokú döntésben kiszabott életfogytiglani büntetéseket.

Kedden reggel Raffael Sándor elsőrendű, Németh Győző másodrendű és Sztojka Iván harmadrendű vádlottat bilincsben vezették be a Kúria földszinti nagytermébe, ahol mintegy félszáz érdeklődő jelenlétében iratismertetéssel elkezdődött a három napra kitűzött tárgyalássorozat.

Márki Zoltán, a Kúria büntető tanácsának előadó bírája után várhatóan az ügyészi felszólalás következik. A vádhatóság július elején indokolási kötelezettség elmulasztása és a tényállás ellentmondásai miatt nyújtott be felülvizsgálati indítványt a Kúriához a Cozma-gyilkosság ügyében, kérve a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését és az eljárás megismétlését.

A Legfőbb Ügyészség képviselőjének felszólalása után, várhatóan már az első, keddi tárgyaláson elkezdődhetnek a védelmi felszólalások, melyek feltehetően a következő napon folytatódnak, majd a jövő hétre kitűzött harmadik napon kerülhet sor a Kúria határozatának kihirdetésére.

A legfelsőbb bírói fórum Cozma-ügyben eljáró tanácsának elnöke Kónya István, a Kúria elnökhelyettese és büntetőkollégiumának vezetője, a jelenlegi legmagasabb beosztású magyar büntetőbíró.

08.05 – Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg egy veszprémi lokál előtt, segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában első fokon, nem jogerősen életfogytiglant szabott ki az elsőrendű és a másodrendű vádlottra, Raffael Sándorra és Németh Győzőre, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz év fegyházbüntetést kapott.

A fellebbezések folytán a Győri Ítélőtáblára került ügyben 2012. április 27-én kihirdetett jogerős ítéletben azonban jelentősen enyhítették a három fővádlott büntetését: Raffael Sándort és Németh Győzőt tizennyolc-tizennyolc év, Sztojka Ivánt pedig nyolc év börtönre ítélték.

A másodfokú bíróság indoklása szerint a cselekmények nem tekinthetők életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható minősített emberölés kísérletének, ehelyett emberölés és testi sértés állapítható meg, ami ebben az ügyben legfeljebb 20 éves szabadságvesztéssel sújtható.

A legfelsőbb bírói fórum Cozma-ügyben eljáró tanácsának elnöke Kónya István, a Kúria elnökhelyettese és büntetőkollégiumának vezetője. A Cozma-ügy kapcsán garázdaság miatt is eljárás indult kéttucatnyi vádlott – köztük a gyilkossági ügy fővádlottjai – ellen.

Ebben a perben első fokon többéves szabadságvesztéseket szabott ki május 25-én a Veszprémi Városi Bíróság, ám fellebbezések folytán másodfokon folytatódik ez az ügy. A nyáron elkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a kártérítési per is, melyben a meggyilkolt sportoló hozzátartozói mintegy negyedmilliárd forintot követelnek az elkövetőktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik