Belföld

Tömeghalál az M43-ason – csak jövőre lesz ítélet

Csak jövő januárban születhet ítélet az M43-as autópályán 2011. október 30-án tömegszerencsétlenséget okozó román kamionos ügyében a Szegedi Városi Bíróságon.

Juhász Zsuzsanna bíró elrendelte, hogy orvos szakértő vizsgálja meg a vádlottat, és adjon választ arra: kialakult-e nála maradandó egészségkárosodás, mikorra gyógyulhat meg, illetve az esetlegesen kialakuló fogyatékossága akadályozza-e a jövőben a gépjárművezetésben. Kiegészítő műszaki szakértői vélemény készül arról is, hogy a pályatesteket elválasztó szalagkorlát mennyiben alkalmas arra, hogy visszavezesse a teherautót a saját sávjába.

A Németországba mintegy 20 tonnányi faárut szállító kamion röviddel éjfél előtt a sztráda 17-es kilométere közelében, egy jobbra ívelő kanyarban előbb áttért a belső forgalmi sávba, majd átszakította a középső elválasztó korlátot, és a jobb pályatesten összeütközött egy román mikrobusszal. Az ütközés pillanatában a kamion sebessége 63-64, a mikrobuszé 80 kilométer lehetett óránként.

A busz tizennégy utasa a helyszínen életét vesztette, egy sértett pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetben a kamionsofőr is megsérült, a megbilincselt férfi a tárgyalásra is mankóval sántikálva érkezett. Az áldozatok – köztük egy hatéves kislány, egy nyolcéves kisfiú és négy nő – valamennyien román állampolgárok voltak.

A mikrobusz – forgalmi engedélye szerint – kilenc utast szállíthatott volna, a járműben azonban gyárilag csak nyolc ülés volt, a többi széket házilag szereltek be, és a csomagoknak sem volt külön tároló rekesz.

Az ügyészség szerint a baleset a vádlott fáradtsága, figyelmetlensége miatt következett be. A férfi a bíróság előtt azt vallotta, hogy nem emlékszik a szerencsétlenség körülményeire. A vádlott elismerte, hogy az indulás előtt rosszul érezte magát, influenzaszerű tünetei miatt gyógyszert szedett, de attól kiütései lettek, ezért orvoshoz fordult.

Az Arad megyei kórházban infúziót, majd olyan gyógyszereket kapott, amelyeket otthon is szedhetett. A vádlott korábban, a nyomozati bíró előtt még azt vallotta, hogy saját felelősségére távozott a kórházból. A férfi azt is állította, hogy az autópályán egy bolgár rendszámú személygépkocsi próbálta meg hirtelen fékezésekkel megzavarni. A vádlott a tárgyaláson már azt mondta, csak akkori ügyvédje tanácsára tette ezt a vallomását. A többszöri fékezést a tárgyaláson meghallgatott műszaki szakértő is kizárta.

Máté Szabolcs ügyvéd a vádlott csaknem egy éve tartó előzetes letartóztatásának megszüntetését kérte. Juhász Zsuzsanna bíró szerint azonban a súlyos megítélésű – akár nyolc év szabadságvesztéssel is sújtható – cselekmény miatt fennáll a férfi szökésének, elrejtőzésének veszélye, ezért nem helyezhető szabadlábra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik