Belföld

Több mint 5,4 milliárdos fejlesztés a szombathelyi kórházban

korhaz(210x140)(2).jpg (kórház)
korhaz(210x140)(2).jpg (kórház)

Felújítják és korszerűbb műszerekkel szerelik fel a központi műtőket, a központi sterilizálót és az intenzív osztályt is.

Több mint 5,4 milliárd forintos beruházással építik fel a szombathelyi Markusovszky Kórház új belgyógyászati tömbjét – közölte az intézmény vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón.

Nagy Lajos főorvos elmondta, az Európai Unió és a magyar állam pályázati támogatását felhasználva felújítják és korszerűbb műszerekkel szerelik fel a központi műtőket, a központi sterilizálót és az intenzív osztályt is. Ismertetése szerint a kórház a társadalmi infrastruktúra operatív program (TIOP) pályázatán nyert el 4 milliárd 819 millió forint támogatást, amelyhez saját forrásból 674 millió forint társul. Emlékeztetett: a pályázatot még 2010 februárjában nyújtották be, 2011 májusában kötötték meg a támogatási szerződést, a projekt megvalósítása pedig hivatalosan 2011. június 1-jén indult.

Nagy Lajos szerint az elmúlt időszakban egy kevésbé látványos előkészítő szakasz zajlott, megalakult és elkezdett dolgozni a projekt menedzsmentje, kiírták a kivitelezői közbeszerzési pályázatot, amelynek beadási határideje október 19-én jár le. Eredményes eljárás esetén a kivitelezői szerződést leghamarabb 2013 januárjában köthetik meg, a kivitelezés egy évet vehet igénybe – mondta.

A jelenlegi belgyógyászati tömb helyére épülő, a réginél kétszer nagyobb új komplexum helyet ad az általános belgyógyászatnak, a kardiológiai és a belgyógyászati osztálynak, a gasztroenterológiának, a reumatológiának, a bőrgyógyászatnak, az infektológiának és a neurológiának, illetve a földszinten ezen osztályok szakambulanciáinak – közölte a terveket is bemutatva. Az építkezés idejére a jelenlegi belgyógyászati tömb valamennyi osztályát ideiglenesen át kell költöztetni más épületekbe, de ez alatt is zavartalan lesz a betegellátás – jegyezte meg. Az osztályokon jelenleg több 4-5 ágyas kórterem is van, ahol nem ritkán kilenc betegre jut egyetlen fürdőszoba, ezzel szemben az új belgyógyászati tömbben a szobák maximum három ágyasak lesznek, mindegyik külön fürdőszobával rendelkezik majd – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik