Belföld

Rokkant bányászok demonstráltak Budapesten

szent borbála (szent borbála, bányászok, tüntetés, bányász, )
szent borbála (szent borbála, bányászok, tüntetés, bányász, )

A „nagy demonstráció a jogainkért, az életünkért” egészen apróra sikeredett

A csoport facebook oldalán majd 1800 ember jelezte, hogy mindenképpen megbuktatja az Orbán kormányt délután. A szervezők mindössze 1000 főt jelentettek be a rendőrségnek, amikor meghirdették a demonstrációt. A pesszimista bejelentés azonban még így is kevésnek bizonyult. A „nagy demonstráció a jogainkért, az életünkért” ugyanis egészen apróra sikeredett.

Sokan jöttek vidékről

A mai tüntetést megelőzték az ország több pontjáról indult úgynevezett „méltóságmenetek”. Jöttek gyalog Nyíregyházáról, Miskolcról, Egerből és Pécsről is. A baranyai megyeszékhelyről és Komlóról érkező bányászok egy hete gyalogoltak a fővárosba. Egyikőjük, Ürmös László, aki Kossuth-bányán dolgozott, és a bányában vesztette el fél lábát, kerekes székkel vágott neki az útnak.

A bányászok azonban elkéstek. A hírek szerint a Margit híd budai oldalán igazoltatták őket a rend éber őrei. Szabadítókat küldtek értük. Amikorra a csapat megérkezett már legalább 200-an várakoztak a Kossuth szobor lábánál.


A képre kattintva galéria és tüntetés nyílik! – Fotók: Kummer János

 

Kik?

A demonstrálók nagyobbik fele siket volt. Igaz szövetségük nem, de a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége csatlakozott ugyanis a demonstrációhoz. A szervezet hisz abban, hogy az érintettek helyzetén jogi eszközökkel is lehet változtatni, ezért fordult az alapvető jogok biztosához. A biztos megállapította, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény alkotmányos szempontból több ponton is aggályos, és júliusban kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a jogszabály utólagos vizsgálatát. A MEOSZ bízik a jogállamiságban, és bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság, érzékelve az intézkedések által veszélyeztetett több tízezer ember rendkívül súlyos helyzetét, mielőbb napirendjére tűzi a témában beérkezett beadványokat és orvosolja a jogsérelmeket. A “hallássérült tüntetők” petíciót címeztek a kormánynak, illetve Orbán Viktor kormányfőnek; ebben egyebek mellett kérték a fogyatékossági támogatások “radikális” emelését, legalább 60 ezer forintra. Azt is írták, ne kényszerítsék őket kizárólag 4-6 órás megalázó munkák elvállalására, amikor nem állnak a rendelkezésükre szociális támogatások.

Minek?

A demonstrálók szerint elengedhetetlen, hogy a most is éppen ülésező parlamenti képviselők azonnal mondjanak le mandátumukról. A képviselők lemondása után, ahogy szintén előzetesen írták: „mi a NÉP, Új Társadalmi Szerződést ajánlunk az “elit” tisztességes utat járni akaró részének.” Természetesen ezek után nyolc pontban azt is összefoglalták mik az alapvető követeléseik. Ezek szerint:

Nyolc pont

1. A hatalom TULAJDONOSA a nép, az „államalkotó nemzet” tagjainak összessége. Minden hatalom csak a néptől származtatható.

2. Magyarország alaptörvénye az államalkotó nemzet tagjai által alkotandó Magyarország Alkotmánya lesz.

3. Az elit az államalkotó nemzet része, osztozik a nemzet sorsában

4. Az állam legfőbb államhatalmi szerve a nemzet tagjai által közvetlenül választott képviselőkből álló, törvényalkotó Nemzetgyűlés

5. A hatalmi ágak alkotmányban rögzítetten, egymástól szétválasztva működnek

6. A fegyveres erők és a rendészeti szervek a nép hatalmát és államát védik.

7. Közszolgálati alkalmazottak politikailag semlegesek

8. A közszolgálati média a nép ellenőrzése alatt áll

 

A felszólalók szinte mindegyike hiányolta az igazi tömeget a tüntetésről. Egyikőjük arra panaszkodott, hogy Pécsről alig néhányan jöttek el. Más arra panaszkodott, hogy a facebook-on lájkolók nincsenek itt. És volt, aki azt sérelmezte, hogy „azt mondják nincs pénz, pedig van, csak nem adnak belőle”.


A képre kattintva galéria nyílik!

Többen arról beszéltek, hiányolják az együttműködést és a közös gondolkodást, és kifogásolják, hogy nincs lehetőségük beleszólni az őket érintő döntésekbe. Több felszólaló is a “rokkanttörvény” visszavonására szólította fel a döntéshozókat, a jogszabály ugyanis szerintük tönkreteszi az érintettek életét.

A demonstrálók a Kossuth-szoborra egy plakátot erősítettek azzal a szöveggel: “Rokkant a szolidaritás, együtt az elesettek jogaiért.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik