Belföld

„Öntökönlövés” a parlamentben

pisztoly (fegyver, )
pisztoly (fegyver, )

Az LMP-s Vágó Gábor szerint a kormány Matolcsy bénázásához szabja a törvényeket.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Vadi új terminus technikusszal örvendeztette meg a nemzetet Vágó Gábor. „Öntökönlövött” – ezt a kifejezést használta a kackiás zöld politikus a kormány 2013-as büdzsétervezetére.

„Matolcsy bénázásához kell szabni a költségvetést” – így vitte tovább a gondolatot Vágó, aki szerint az első számsortól az utolsóig újra kellene tárgyalni a javaslatot.

Kérdeztük a képviselőt, agya milyen körülmények között és milyen stimulánsok segítségével állítja elő az „öntökönlövött”-höz hasonló szószüleményeket. A képviselő válasza: „Ma reggel találtam ki. És csak úgy jött.”

Megjegyezzük, ellenzéki pártok körében szezonja van az alternatív költségvetésnek: a szocialisták szeptember végére, a Lehet Más a Politika október közepére ígéri saját szakdokumentumát.

Az LMP-s politikus egyébként arra reagált, hogy egy zárószavazás előtti módosító javaslat szerint a költségvetés főszámait ezentúl a büdzsé tervezési időszakát követően is módosítani lehetne.

Az ellenzéki politikus szerint a nyáron benyújtott költségvetés államháztartási szempontból már a beterjesztéskor is tarthatatlan volt. A kormányzat önmagát hozta nehéz helyzetbe. Az LMP szerint alapjaitól kellene újratárgyalni a költségvetést. Vágó Gábor azt mondta, a „normál” ügymenet alapján a kormánynak még mindig lenne egy hete arra, hogy új büdzsét nyújtson be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik