Belföld

Magyarország szigorú szőlőtelepítési jogokat szeretne

Támogatjuk azt a francia javaslatot, mely szerint a telepítési jogok rendszerét hosszú távon szükséges fenntartani az összes borkategóriában, mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Hazánk 10 másik bortermelő országgal együtt tett javaslatot egy palermói konferencián, melyet a 2008-as uniós borreform esetleges kiigazításának előkészítésére hozott létre az Európai Bizottság.

Jelentős előrelépés a korábbi ülésekhez képest, hogy az Európai Bizottság ezen az ülésen határozott elmozdulást tett a telepítési jog szigorú szabályozásának eltörlésére irányuló álláspontjától. A bizottság egy biztonsági hálót is bevezetne a telepítési jogok liberalizációja miatt esetleg bekövetkező, negatív következmények kivédésére.

Az ülésen Magyarországot képviselő Feldman Zsolt üdvözölte a bizottság szándékát a telepítési jogok rendszerének fenntartására, de hangsúlyozta, hogy a szigorú szabályozást valamennyi borkategóriánál meg kell őrizni.

Magyarország egyetért a bortermelő uniós országokkal abban, hogy a telepítési jogok kezelésének módját továbbra is a tagállamokra kell bízni. A helyettes államtitkár fontosnak tartotta, hogy nem a telepítési jogok rendszerének fennmaradása akadályozza az európai borok versenyképességének növekedését. A francia javaslattól eltérően az Európai Bizottság csak a földrajzi nevet viselő boroknál hagyná meg a telepítési jogok rendszerét. A földrajzi név nélkül forgalomba kerülő boroknál a teljes liberalizáció bevezetését támogatja, a telepítési jogok kezelését pedig a tagállamok helyett a szakmaközi szervezetekre bízná.

A 2008-as borreform egyik központi eleme volt az a rendelkezés, miszerint 2015-ig, de indokolt esetben 2018 végéig a tagállamokban fel kell oldani a szőlőültetvények telepítésére bevezetett tilalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik