Belföld

Elrabolt könyveket ad vissza Oroszország

Csaknem ezer, a második világháború idején a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély könyvtárából elrabolt kötet kerülhet vissza Oroszországból a kastélyt kezelő alapítványhoz - közölte hétfőn egy osztrák napilap.

A Die Presse szerint a könyvek visszaszolgáltatásáról múlt pénteken írt alá megállapodást az alapítvány az orosz állammal. A 977 darab, 16-18. századi kötet az Esterházy hercegek könyvtárának részét képezte. Ez a könyvtár összesen 70 ezer kötetből állt a második világháborút megelőzően.

Az értékes könyveket a jövő év elején, a kismartoni székhelyű Esterházy Alapítvány költségén szállítják vissza Ausztriába, és ott egyúttal digitalizálják is majd azokat. Az 1998-as orosz visszaszolgáltatási törvény alapján Ausztria 2003-ban más műkincsekkel együtt nyújtott be igényt az Esterházy-könyvekre. A napilap tudomása szerint utóbbiak visszaszolgáltatását idén májusban hagyta jóvá az orosz kormány.

Az Esterházy-könyvek a második jelentősebb műtárgyegyüttes, amely visszakerül az egykori Szovjetunióból Ausztriába. 2009-ban az osztrák állami archívumból elhurcolt dokumentumok egy jelentős részét kapta vissza Ausztria. Az irategyüttes egyötöde továbbra is Oroszországban van, ahogy az úgynevezett pehlevi papiruszok is. Az időszámítás utáni 7. századból való, pehlevi (középperzsa) nyelven írt 570 papiruszt 1936-ban az Osztrák Nemzeti Könyvtárból Berlinbe szállították restaurálás céljával, és onnan kerültek később Szentpétervárra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik