Belföld

Elhunyt a CEU egykori rektora

Hosszú betegség után, 78 éves korában Jeruzsálemben ehunyt Yehuda Elkana, a Közép-európai Egyetem (CEU) harmadik elnök-rektora. A nemzetközileg elismert tudós, közéleti személyiség és Auschwitz-túlélő a nyílt társadalom eszméjének mély elkötelezettje volt.

Yehuda Elkana a tudományos és szellemi élet megújítója volt, aki a Közép-európai Egyetemet fennállásának csaknem felén át (1999-2009 között) irányította. Ez idő alatt az intézmény mérete, formátuma és szellemi hatósugara egyaránt megnövekedett, és regionális posztkommunista oktatási kísérletből a társadalom- és bölcsészettudományok terén folytatott graduális képzés jelentős nemzetközi központjává alakult át, egy globális horizontú, a kutatásra jelentős hangsúlyt helyező egyetemmé lett. „Óriási hálával tartozunk Yehudának azért, amiért ezen az évtizednyi szellemi átalakuláson átvezette az egyetemet. Ez tette lehetővé, hogy a CEU azzá az egyedülálló és dinamikus intézménnyé váljon, amelyet ma ismerünk” – mondta John Shattuck, a CEU jelenlegi elnök-rektora.

Az elhunyt elnök-rektor érdemeit kiemelve Soros György, a CEU alapítója és kuratóriumának tiszteletbeli elnöke így nyilatkozott: „Yehuda Elkana a CEU elnök-rektoraként rendkívül fontos eredményeket ért el. A 21. század követelményeinek megfelelően formálta át az egyetemet és annak küldetését, aminek köszönhetően az ma tökéletesen és egyedülálló módon alkalmas arra, hogy szembenézzen a korunk társadalmi- és gazdasági kihívásai által felvetett kérdésekkel. A legmélyebb tisztelettel adózom előtte mindazért, amit megvalósított, és csodálom bátorságáért, amellyel szembenézett betegségével, és végül halálával.”

A Közép-európai Egyetem 2012 elején tiszteletbeli doktorává fogadta Yehuda Elkanát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik