Belföld

Balog: Az idősek hozzák el az ország sikerét

Csak az idősebb generációk élettapasztalataival, tudásával és bölcsességével lehet igazán sikeres Magyarország – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten. Balog Zoltán az idősek október 1-jei világnapja alkalmából köszönetet mondott azoknak, akik a háború után felépítették és „életben tartották" az országot.

A Művészetek Palotájában tartott rendezvényen a tárcavezető azt mondta, fontos, hogy az idősebbek ne csak anyagi megbecsülésben részesüljenek, hanem a fiatalabbak odafigyelését is érezzék. Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy az új alaptörvény szerint a nagykorú gyerekek kötelesek a rászoruló szüleikről gondoskodni. Ez szerinte olyan kötelesség, amely alapjául szolgálhat a nemzedékek közötti szolidaritás megerősítésének.

Most tartották az eredményhirdetését két minisztériumi pályázatnak is. A „Hogyan őriztük meg” című kiírás célja az volt, hogy hiteles történeteken keresztül mintákat adjanak a fiatalabb korosztálynak a házasság értékteremtő és értékmegtartó intézményéről.

A legalább negyven éve házasoknak szóló kiírás ötletadója, Soltész Miklós államtitkár elmondta: a várt néhány tucatnál jóval több, csaknem ezer pályamunkát kaptak. A pályázók között 98 éves is volt, valamint olyan házaspárok, amelyek 60-70 éve együtt vannak.

Az „Életút” elnevezésű pályázaton az idősebbek személyes történetük egy-egy emlékezetes pillanatát írhatták meg, akár egy történelmi eseményhez kapcsolódóan. Erre mintegy háromezer pályamunka érkezett a tárcához. Jókai Anna író, a bíráló bizottság elnöke szerint az írásokban a magyar nemzet elmúlt évtizedeinek története elevenedett meg, és azokban „minden bajunkat, minden fájdalmunkat feldolgozták”.

Több pályamunka már jelenleg is olvasható a www.eletut.kormany.hu honlapon, és a tárca azt ígéri, hogy rövidesen több száz újabb pályaművet is feltöltenek az oldalra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik