Belföld

Távhő-díjak: a társaságok a kormányra várnak

radiátor (fűtés, radiátor, )
radiátor (fűtés, radiátor, )

Sem az árszámítási módszertant, sem az új termelői tarifákat nem ismerik.

Már néhány nap múlva indul a fűtési szezon, a távhőtermelők még mindig nem kaptak hivatalos értesítést a Magyar Energia Hivataltól arról, hogy milyen termelői árakat kell majd alkalmazniuk a következő egy év alatt, ugyanakkor értesülések szerint a lakossági tarifák nem változnak az idén – írta a Népszava.

Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke a lap szombati számában megjelent interjúban azt mondta: nagyon nehéz helyzetbe hozza a kormány a távhőtársaságokat azzal, hogy sem az árszámítási módszertant, sem az új termelői tarifákat nem közölte.

A szakember emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben az energiahivatal a hőtermelők zöménél túlzottan alacsony árakat állapított meg, aminek több negatív következménye is lett. A társaságok egymás után voltak kénytelenek újabb és újabb árfelülvizsgálatot kérni. Mint utóbb kiderült, joggal.

Hozzátette: a szakmai számítások szerint az idén 10 milliárd forint feletti veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni a távhőcégek a mesterségesen leszorított hődíjak miatt.

Az elnök szerint ez azt jelenti, hogy a következő fűtési idényben számos társaság nem lesz képes talpon maradni. Jelenleg hozzávetőleg átlagosan tíz százalék körüli tarifaemelésre lenne szükség ahhoz, hogy működőképesek maradjanak az erőműblokkok – mondta a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik