Belföld

Geréb Ágnes: Világhírnév és házi őrizet egyszerre

Világpremier keretében mutatták be több mint 1000 helyszínen a szülés és Geréb Ágnes szabadságáért harcoló dokumentumfilm-sorozat első részét, a Freedom for birth-öt.

Geréb Ágnes. Az utóbbi években sokak szemében jelkép lett a volt szegedi orvos-bába: a szülés szabadságáért vívott szabadságharc szimbóluma. Egy nappal a világpremier után az őt száműző Szegeden is bemutatták a róla szóló Freedom for Birth című dokumentumfilmet, amely világhírűvé tette. Itthon viszont majd másfél éve házi őrizetben van. A Szeged24 ott volt a film premierjén.

A mozi készítői, Toni Harman és Alex Wakeford egyértelműsítik, hogy munkájuk kampány Geréb Ágnes szabadlábra helyezéséért, az otthon szülés elfogadásáért és az állapotos nők döntési szabadságáért.

Tüntető nők Pesten Geréb Ágnesért és az otthonszülésért

Helyszíni eset: kudarc

Ennek az ügynek az alkalmazási kísérletét írta le a szegedi vetítés utáni beszélgetésen egy várandós kismama. Ő jogi dokumentumokkal jár vizsgálatról-vizsgálatra, hogy érvényesíteni tudja akaratát. Ennek azonban elmondása szerint az lett a következménye, hogy nem maradt olyan orvosa, aki együtt működne vele.

Vetítések: ezer helyen világszerte

Mint azt a szervezők elmondták: ezer helyen, csaknem félszáz országban vetítik a filmet, köztük sok olyanban, ahol még olyan szintű törvényi szabályozás sincs, mint Magyarországon. A film nemzetközi jellegéből adódóan a magyar nézők is sok ismeretet szerezhetnek a más országokban lévő állapotokról.

Várható hatás: megosztó

Az itthoni vitás helyzetet jól jellemzi, hogy a filmben csupán egy állami kórházban dolgozó magyar orvos szerepel, aki Geréb Ágnes személyét méltatja. Dr. Bálint Balázs azonban közvetlenül a mű vetítése előtt egy felháborodott nyilatkozatot adott ki, melyben azt állítja, hogy a rendezők megvezették. Így egyelőre nem tudni, mi lesz ezzel a jelenettel, amelyet egyébként a készítők hajlandók kivágni.

A film tehát várhatóan megosztja majd az embereket itthon: újabb érveket és ellenérveket fog teremteni az otthonszülésről – ennek első jelei már tapasztalhatók is. Az azonban már nyilvánvalóan látható, hogy ez a darab először foglalja össze világméretű szinten, egy időben az otthonszüléssel kapcsolatos emberi jogi kérdéseket,s ilyen szempontból úttörő.

IA szegedi vetítésen nagyjából az volt a benyomás: igazából teljesen mindegy, hogy ki melyik oldalon áll, mert a film nem meggyőzni akarja a nézőket, sokkal inkább megértetni, láttatni velük azokat a gondolatokat, értékeket, amelyek alapján sokak tiltakoznak vagy éppen petíciót gyűjtenek Geréb Ágnes felmentéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik