Belföld

Szobrot kap gróf Zichy Jenő Székesfehérváron

Buthy Lilla

2012. 09. 21. 08:00

Felavatják gróf Zichy Jenő mellszobrát pénteken a róla elnevezett ligetben Székesfehérváron.

A Fehérvár-tudat erősítése érdekében fontos, hogy minél több olyan, kiemelkedő személyiségnek emléket állítsanak, aki sokat tett a városért, az itt élő emberekért – olvasható az önkormányzatnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nagy Benedek szobrászművész alkotását Cser-Palkovics András polgármester avatja fel – írták. Gróf Zichy Jenő Sárszentmihályon született 1837-ben. Tanulmányait Székesfehérváron és Németországban végezte, az 1870-es években jogi diplomát szerzett. 1860-ban Fejér vármegyében lett főszolgabíró, három cikluson át volt országgyűlési képviselő.

1881 és 1906 között az Országos Iparegyesület elnöke volt. Az iparfejlesztés alapjának a népnevelést tekintette, egyik legfőbb célja a korszerű tanoncoktatás megvalósítása volt; közreműködésével 86 városban indult meg az alsó fokú iparoktatás. Nevéhez fűződik az 1879. évi Székesfehérvári Országos Kiállítás megszervezése, és még abban az évben a város díszpolgára lett.

1861-ben Zichy javasolta, hogy állítsanak szobrot Székesfehérváron Vörösmarty Mihály tiszteletére, és az erre a célra létrehozott Szoboregyletet ő maga vezette. Részt vett a Fejér Vármegyei és Székesfehérvár Városi Történelmi és Régészeti Egylet munkájában. Kiállítást és régészeti ásatásokat szervezett, műtárgyadományaival az egylet – a Szent István Király Múzeum elődje – gyűjteményét gyarapította.

Gróf Zichy Jenő az egykori Zichy-palota, a későbbi Magyar Király Szálló mellé épített Városi Színház létrehozásában is szerepet vállalt, 1876-tól az intézmény vezetésében is feladatokat bíztak rá. 1884-től gyakorlatilag ő felügyelte a színház működését irányító részvénytársaság munkáját, 1893-tól az elnöke is volt. 1893-tól haláláig a székesfehérvári Vörösmarty Kör elnöke volt.

Családtörténeti kutatásai során élete céljául tűzte ki a magyarok eredetének, őshazájának felkutatását. Saját költségén több tudományos expedíciót szervezett és vezetett Oroszországba, Ázsiába, a Kaukázusba, a magyarság eredetének felkutatására, neves tudósok részvételével.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2012. február 7.
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér 2B terminálja, ahol „bud:terminal 2b” feliratot helyeztek el. A Budapest Airport megújult arculatának megfelelõ jelzések nemzetközileg is könnyen értelmezhetõek, mert a magyar fõváros repülõterének IATA (International Air Transport Association, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) kódja: BUD. Ez a hárombetûs reptéri kód szerepel a feladott poggyászok címkéjén, a repülõjegyen és a beszállókártyán is.
MTI Fotó: Földi Imre
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.