Belföld

Szobrot kap gróf Zichy Jenő Székesfehérváron

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2012. 09. 21. 08:00

Felavatják gróf Zichy Jenő mellszobrát pénteken a róla elnevezett ligetben Székesfehérváron.

A Fehérvár-tudat erősítése érdekében fontos, hogy minél több olyan, kiemelkedő személyiségnek emléket állítsanak, aki sokat tett a városért, az itt élő emberekért – olvasható az önkormányzatnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nagy Benedek szobrászművész alkotását Cser-Palkovics András polgármester avatja fel – írták. Gróf Zichy Jenő Sárszentmihályon született 1837-ben. Tanulmányait Székesfehérváron és Németországban végezte, az 1870-es években jogi diplomát szerzett. 1860-ban Fejér vármegyében lett főszolgabíró, három cikluson át volt országgyűlési képviselő.

1881 és 1906 között az Országos Iparegyesület elnöke volt. Az iparfejlesztés alapjának a népnevelést tekintette, egyik legfőbb célja a korszerű tanoncoktatás megvalósítása volt; közreműködésével 86 városban indult meg az alsó fokú iparoktatás. Nevéhez fűződik az 1879. évi Székesfehérvári Országos Kiállítás megszervezése, és még abban az évben a város díszpolgára lett.

1861-ben Zichy javasolta, hogy állítsanak szobrot Székesfehérváron Vörösmarty Mihály tiszteletére, és az erre a célra létrehozott Szoboregyletet ő maga vezette. Részt vett a Fejér Vármegyei és Székesfehérvár Városi Történelmi és Régészeti Egylet munkájában. Kiállítást és régészeti ásatásokat szervezett, műtárgyadományaival az egylet – a Szent István Király Múzeum elődje – gyűjteményét gyarapította.

Gróf Zichy Jenő az egykori Zichy-palota, a későbbi Magyar Király Szálló mellé épített Városi Színház létrehozásában is szerepet vállalt, 1876-tól az intézmény vezetésében is feladatokat bíztak rá. 1884-től gyakorlatilag ő felügyelte a színház működését irányító részvénytársaság munkáját, 1893-tól az elnöke is volt. 1893-tól haláláig a székesfehérvári Vörösmarty Kör elnöke volt.

Családtörténeti kutatásai során élete céljául tűzte ki a magyarok eredetének, őshazájának felkutatását. Saját költségén több tudományos expedíciót szervezett és vezetett Oroszországba, Ázsiába, a Kaukázusba, a magyarság eredetének felkutatására, neves tudósok részvételével.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.