Belföld

Üdvös kultúrméreg – SZESZ tiszta forrásból

Tizedik jubileuma alkalmából számos premierrel, köztük az Interjú a vámpírral című táncelőadással, valamint Tóth Kata és Horváth István történetével készül a Szegedi Egyetemi Színház.

10. évadját kezdi meg idén a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A társulat vezetője, Varga Norbert elmondta, hogy „még mindig anyagi problémákkal küzdenek”, és remélik, a Szegedi Tudományegyetemtől több támogatást kapnak.
„Olyanok vagyunk, mint egy jó zenekar, amelyik csak egy alkalomra, csak egy évadra tervez előre” – utalt Varga Norbert ezzel arra is, hogy tavaly is nagyon bizonytalan volt a helyzetük.

Mindezek ellenére több premierrel is készülnek. Október 27-én mutatják be Anne Rice regénye alapján az Interjú a vámpírral című kortárs táncelőadást. Rózsa Miklós koreografálja az egyfelvonásos darabot a vérszívóvá lett Louis vágyairól.

November 7-én a Szent-Györgyi Albert Emlékévhez kapcsolódva dolgozzák fel ifj. Horváth István és Tóth Kata tragikus és igaz történetét, mely megalapozta az egyetemi színjátszást Szegeden. A Rohadt az államgépben valami című előadáshoz számtalan dokumentumot, beszámolót dolgoztak fel, hogy történelmi hűséggel adják vissza a 71 évvel ezelőtti eseményeket.

Szögi Tamás, Varga Norbert és Hadzsy János- a társulat tagjai

2013 tavaszán Balázs Béla Halálos fiatalság című drámáját mutatják be. Mint Varga Norbert elmondta, nagyon fontos számukra, hogy olyan magyar szerzők műveit dolgozzák fel, akikkel Magyarországon keveset foglalkoznak.

A jubileumhoz kapcsolódóan rendeznek jövőre egy gálaműsort, ahol a régi produkciókat elevenítik fel, s vendégül fogják látni azt a körülbelül 70 színészt, akik a 10 év alatt kiálltak a SZESZ színpadára. Az újdonságok mellett a tavalyi sikerdarabot, a Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiát is megtekinthetik a látogatók. Müller Péter drámája október 17-én 19:00-kor vendégjátékként szerepel a Szegedi Nemzeti Színház nyílt napján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik