Belföld

Vadai Ágnes: “Magyarország nem a Fideszé, a magyaroké”

A kormány választójogi törvénye elbukik majd az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt - vélte a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szegedi fórumán.

” Nehéz az embereket kirángatni a politikai apátiából, de úgy tűnik Szegeden sikerül” – jegyezte meg a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja, parlamenti képviselője csütörtök kora este Szegedre érkezésekor, látva a fórumára kíváncsi, a helyi Postapalota egy kis termébe zsúfoldódott, nagyjából szász érdeklődőt.

Vadai Ágnes a fórum előtt újságíróknak kijelentette: a Demokratikus Koalíció éhségsztrájkja után még intenzívebben folytatja kampányát “a polgárokért,” és fenntartják mindazt, amit a sztrájk utáni budapesti nagygyűlésen meghirdettek.

Ahogy arról akkor beszámoltunk: a Batthyány-örökmécsesnél múlt hét szombaton Gyurcsány Ferenc a DK elnöke arra kérte az MSZP-t és az LMP-t, hogy közösen bojkottálják a választási eljárási törvény parlamenti vitáját, támogatóit arra buzdította, hogy petícióval tiltakozzanak, amiért a kormánypártok előzetes regisztrációhoz kötik a választási részvételt, valamint közölte, hogy a DK élőláncot szervez a Parlament köré.

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője erre reagálva akkor azt javasolta a Demokratikus Koalíciónak, az MSZP-nek és az LMP-nek: “tegyék azt, amire választóik felhatalmazták őket és vegyenek részt a parlament munkájában.”

Vadai Ágnes azonban Szegeden megerősítette: a DK “nem asszisztál a Parlamentben” a kormány új választójogi eljárási tervéhez, amely szerinte nem más, mint “a köztársaság halálraítélése“.  Az ellenzéki képviselő gyakorlatilag megismételte azt, amit Gyurcsány Ferenc éhségsztrájkja idején a Szeged24-nek adott interjújában mondott:azaz, hogy a DK szerint a választási regisztráció  nem segíti, hanem megakadályozza, hogy a polgárok elküldjék az épp aktuális kormányt választáskor.

A Fidesz nem csupán a bizonytalan, hanem a választójogukkal élni akaró polgárokat is akadályozza – vélte Vadai Ágnes, aki szerint a regisztrációhoz kötött választási eljárás diszkriminatív is. Különbséget tesz ugyanis a szegedi, győri, fehérvári, fővárosi és mondjuk az amerikai magyarok közt, előbbiek ugyanis szeptember elseje és közepe közt, utóbbiak viszont korlátlan ideig levelezhetnek a regisztráció ügyében. Ráadásul itthon csak személyesen a jegyzőnél lehet majd regisztrálni, kizárólag munkanapon, ami szintén nem segíti, hanem korlátozza a polgárokat – sorolta példáit a politikus.

Vadai Ágnes azt hangsúlyozta a választójog nem a poltikáról, hanem az országról szól, és “Magyarország nem a Fideszé, hanem a magyaroké.”

A Szeged24 kérdésére, hogyan látja a a jövőt, a Vadai Ágnes tömören úgy reagált “ a kormány választójogi törvénye elbukik majd az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik