Belföld

Szijjártó bízik az azeri üzletben

szijjarto-peter(6)(210x140)(1).jpg (szijjártó péter, )
szijjarto-peter(6)(210x140)(1).jpg (szijjártó péter, )

Nem úgy kell elképzelni, hogy az ember elutazik valahova, majd hazatér egy nagy zsák pénzzel - mondta Szijjártó Péter, amikor a kaukázusi együttműködésről beszélt a köztévé reggeli műsorában.

A keleti nyitás politikájának az egyik alappillére a kaukázusi térség országaival való szoros gazdasági, stratégiai együttműködés. A FÁK tagországai közül Azerbajdzsánnal, Kazahsztánnal és Grúziával szorosra fűzött gazdasági, stratégiai jellegű együttműködésre törekszünk. Ez mindhárom ország esetében más-más formákban valósítható meg – mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár az MTV Ma reggel című műsorában.

Mint közölte, azerbajdzsáni látogatásakor abban maradtak, hogy hét olyan terület van, ahol magyar cégek az azeri piacon terepet foghatnak. Hozzátette: Azerbajdzsán úgy játszhat szerepet, hogy magyar cégek a termékeikkel és szolgáltatásaikkal ki tudnak lépni az azeri piacra.

Kazahsztánban más típusú együttműködésre van lehetőség – mondta az államtitkár. Mint kifejtette: a kazah elnök még Gyurcsány Ferenc kormányának ajánlotta fel, hogy jöjjön létre egy közös alap, amelyből közös vállalatok tevékenységét, vállalkozások működését lehet támogatni. “Ezt a Gyurcsány-kormány elutasította, de mi azt gondoljuk, hogy ezt meg kell fontolni, sőt el kell fogadni, és létre kell hozni egy közös alapot, amit utána meg kell tölteni konkrétumokkal, projektekkel” – közölte Szijjártó.

Szijjártó Péter szerint Grúzia esetében szintén más típusú együttműködésről beszélünk. Jövő héten átadják Grúzia második legnagyobb városának repülőterét, amelynek kivitelezési munkáit 60-70 százalékban öt magyar vállalat végezte. „Jól dolgoztak, megelégedésre dolgoztak, ami azt jelenti, hogy a hasonló infrastrukturális beruházásokhoz, amelyek a jövőben sorra kerülnek Grúziában, a magyar vállalkozások számára egy jó referenciát teremtettek, jó kaput nyitottak ki” – mondta az államtitkár, hozzátéve: az együttműködéseket így kell elképzelni és nem úgy, hogy az ember elutazik valahova, majd hazatér egy nagy zsák pénzzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik