Belföld

Stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalat lett a Mal

stoptábla (stoptábla, )
stoptábla (stoptábla, )

A társaság ugyan több mint 20 milliárd forintot ér, mégis összeroskadhat. A térség legnagyobb munkáltatója immáron papír szerint is a kormány kezében van.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t – az erről szóló kormányrendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. Ez a többi között azt jelenti, hogy mostantól a hitelezők nem kezdeményezhetnek csődeljárást a nehéz helyzetben lévő vállalat ellen, mert azt a bíróság kapásból elutasítja.

A csődtörvény szerint ilyen szervezetek esetében vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt állami felszámoló jár el, és az értékesítést nyilvános pályázat nélkül, akár meghívással is levezényelheti.

Az ajkai timföldgyár a 2010. októberi vörösiszap-katasztrófa után csaknem kilenc hónapra állami felügyelet alá került. A tulajdonosok idén februárban jelentették be, hogy jelképes összegért, ezer forintért felajánlották a cég tulajdonrészének ötven százalékát az államnak, végül azonban erről nem született megállapodás.

A szerencsétlenséggel közvetlenül összefüggő költségek 3,5 milliárd forinttal terhelték meg a Mal kasszáját, 2,5 milliárd forint kiadás az üzemzavar miatt keletkezett, míg további 3 milliárdot a bankok vontak ki a cég finanszírozásából. Ezen kívül a vállalat tetemes, mintegy 1,5 milliárd forintos tartozást halmozott fel a Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben. Épp ezért jelentette be egy hete a Kormányszóvivői Iroda, hogy a kabinet tárgyalási ajánlatot tesz az erőmű megvásárlására.

A Mal Zrt. a KPMG által elvégzett vagyonértékelés szerint jelenleg több mint 20 milliárd forintot ér, a térség legnagyobb munkáltatójaként a beszállítókkal együtt 5-6 ezer embernek ad munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik