Belföld

Sopronban a Magyar Elektrát tűzik műsorra

Bornemisza Péter 1558-as drámájával, a Magyar Elektrával tiszteleg a magyar dráma napja előtt szombaton a soproni Petőfi Színház.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire és új művek születését ösztönözzék.

Katona Imre rendező kifejtette: egy értékteremtő színház alapjait rakják le épp Sopronban, ezért azt a darabot tűzik műsorra, “amely a magyar dráma hatalmas csarnokának első, és talán mindmáig leghatalmasabb oszlopa”.

Jelezte: a szombat és vasárnap esti előadás kicsit a szezonkezdet előrehozatala, hiszen az október 6-án az Egerek és emberekkel nyíló évadban Bornemissza drámája is szerepel a programban.

Mint a színház ismertetője felidézi, Bornemisza Péter 1558-ban Bécsben írta meg drámáját, amelynek a darabot átdolgozó Móricz Zsigmond később a Magyar Elektra címet adta.

“Bornemisza nyelve ma is elevenen hat fülre és agyra, régiségében nincsen semmi avas íz, csak olyan az, mint az a zamat, melyet a finom régi bornak a kor ad” – idézik a műről Schöpflin Aladár egy évszázaddal ezelőtti szavait.

A darabban Pelsőczy László, Szőcs Erika, Horváth László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Szlúka Brigitta, Papp Attila, Müller Zsófia és Czár László szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik