Belföld

Ilyen bringák lephetik el Budapestet

Bemutatták a dokkoló állomásokat és a kölcsönözhető bicikliket Budapesten, melyek a főváros közösségi kerékpáros rendszerét alkothatják a jövőben. Videó.

Az esztergomi Neuzer-kerékpárgyártó két év alatt mintegy 60 millió forintos fejlesztéssel hozta létre a rendszert, a projektet az Európai Unió 25 millió forinttal támogatta.

Neuzer András ügyvezető igazgató azt mondta, hogy elemezték a világban lévő rendszerek tulajdonságait, és megpróbálták ezek hibáit kiküszöbölni, így hozták létre a sajátjukat.

A kerékpárokat a dokkolóállomásból egy mágneskártya segítségével, PIN-kód megadása után lehet kibérelni, amelyre korábban feltöltötték a bérlő adatait. A bérlés akkor fejeződik be, amikor egy másik dokkolóállomáson a kerékpárt elhelyezik.

Több mechanikai védelemmel is ellátják majd a kerékpárokat, amelyek a bicikli szétszerelését akadályozzák meg, de ennek a szabadalmi eljárása még folyamatban van. Ezenkívül rádiófrekvenciás jeladóval tudják azonosítani a kerékpárokat, de lehetőség van GPS-jeladók beszerelésére is – mondta Neuzer András.

Amint megírtuk, 2013 közepétől bárki elvehet a belvárosi önkiszolgáló gyűjtőállomásokról egyet a városon belüli utazásokhoz, majd használat után bármelyik másik tárolóban leadhatja. A Budapest Bicikli, azaz a BuBi első ütemében 74 állomásról több mint 1000 kerékpárt kölcsönözhetünk majd. Budán 15, Pesten 58, a Margitszigeten pedig egy állomást telepít a Budapesti Közlekedési Központ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik