Belföld

A görög és a török is fekszik a balettnek

A Zorba, a görög című darabbal indítja az idei évadot a Győri Nemzeti Balett. A társulat azonban alig ébred fel a görög álomból, 2014-ben indulnak Törökországba, a nemzetközi opera- és táncfesztiválra.

Egymást érik a felkérések a nemrégiben Győri Nemzeti Baletté avanzsált együttesnél, és ennek egyik legnagyobb bizonyítéka az, hogy szinte teljesen betelt már a naptár erre az évadra. Októberben Mikisz Theodorakisz zenéjére és ifjú Harangozó Gyula koreográfiájára debütál a Zorba, a görög című táncjáték, de többek között ellátogatnak a VI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóra, decemberben és februárban pedig a Forgószél, avagy a képzelet csodájával hódítják meg az országot. A hazai fellépéseken túl a külföldi bemutatókat is érdemes megemlíteni, hiszen novemberben a fő támogató, az Audi meghívására Ingolstadtba utazik a csapat.

Alig ocsúdnak fel a művészek a turnékból, máris készülhetnek 2014-re, amikor is Törökországba indulnak, Bodrum városába, a nemzetközi opera- és táncfesztiválra. „Nemrégiben két napos látogatást tettem az aspendosi opera és balettfesztiválon, ahol Sardi Erdogannal, a Török Állami Opera és Balett főigazgató-helyettesével is tárgyaltam. Szeretnénk szorosabbá fűzni a kapcsolatainkat, ezért két szólistájukat azonnal meghívtam a 2013-as táncfesztiválunkra, Győrbe, a nyitógálára. Társulatunk pedig felkérést kapott, hogy legyünk ott két év múlva a török kavalkádon” – mondta portálunknak Kiss János, az együttes igazgatója, aki több mint húsz éve dirigálja a társulatot. A direktor hozzátette, hogy ez csak a kezdet, hiszen az együttműködés további megállapodást szülhet, hiszen elképzelhető, hogy a 2016-os világkiállításon is ott lesznek a győriek. Hajrá, Győri Nemzeti Balett!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik