Belföld

Vörösmarty Színház: a megújulás jegyében

Számos újdonságra, remek programokra számíthatunk az új színházi évadban.

Az új évadban új műfajok, többek közt az opera és a táncszínház is teret kap a Vörösmarty Színház színpadán. Ám számos más újdonsággal is jelentkezik a fehérvári teátrum. Az eddigi három játszóhely mellé egy negyedik is társul: a színház előcsarnoka kultúrkávézóvá alakul, ahol napközben a kávé mellé internetezési lehetőséget is kínálnak, esténként koncertekkel, egyéni estekkel és fellépésekkel várják a nagyérdeműt. Az emeleti galérián nyílik a nagyhírű Forrás Galériával együttműködésben a Vörösmarty Színház Forrás Galériája, mely a tervek szerint a hazai kortárs képzőművészeti élet egyik jelentős kiállítóhelye lesz.

Ebben az évadban több olyan nagyszabású program is kezdetét veszi, amely a következő öt évben (év alatt) teljesedik ki. Ezek közül Szikora János kettőt emelt ki: az egyik egy nagyszabású történelmi dráma pályázat, melyben a szakmai zsűri Székesfehérvár történelmi örökségéhez méltóan nagy királyaink életét feldolgozó színpadi műveket vár. Ugyancsak előkészítés alatt áll a Székesfehérvári Vörösmarty Színház és az MTVA közös produkciójában már a 2013-as évben megrendezésre kerülő rendhagyó, középiskolásoknak szóló, kreativitást és lexikális tudást egyaránt igénylő országos televíziós vetélkedő Ki tud többet Magyarország királyiról? címen.

A következő évek szakmai fejlesztéseiben kiemelt helyet foglal el egy Székesfehérvár centrummal évente megrendezendő nyári játék, mely a királyok korát hivatott megidézni zenével, tánccal, irodalommal, színházzal, a város egészét magába foglaló kulturális-idegenforgalmi eseménysorozat kifejlesztése. Mindezek összhangban vannak Szikora János és csapata igazgatói pályázatban foglalt vállalásának, mely szerint itt az idő, hogy újra felépítsük – szellemi síkon – a Nagyboldogasszony Bazilikát, a magyar királyok legendás koronázó templomát. A gyerekek és a fiatalok sem maradnak nagy ívű programok nélkül: Az Atlantisz-program a gyermek- és ifjúsági korosztályt szeretné a színház szerves részévé tenni, belső és külső rendezvények szervezésével egyaránt.

A 2012/2013-as évadban a nagyszínpadon nyolc, a Stúdió Színpadon három, míg a Pelikán Kamaraszínházban négy bemutatóval jelentkezik a Vörösmarty Színház. Az évad első előadása A dzsungel könyve lesz: a szeptember 22-ei előadásra még kaphatók jegyek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik