Belföld

Nem lesz felelés, dolgozatírás a szakiskolákban

Egy éven át próbálhatnák ki magukat gyakorlatban a pedagógusnak készülők, illetve újra szétválasztanák az általános iskolában és a gimnáziumban oktatók képzését - közölte Maruzsa Zoltán új felsőoktatási helyettes államtitkár.

A tanárképzés átalakítása kapcsán  nyilatkozó Maruzsa Zoltán kiemelte a gyakorlati képzés megduplázását (fél évről egy évre növelik), illetve az eddig átjárható általános és középiskolai tanárképzés szétválasztását, ami komoly szakmai vitát váltott ki.

A helyettes államtitkár elmondta: az ősz folyamán elkészül a felsőoktatási intézmények finanszírozásának átfogó szabályozása, mellyel törekszenek a bevételek növelésének, az önfenntartó gazdálkodásnak és az átláthatóságnak az elérésére.

A jövő évi keretszámokat várhatóan októberben hozzák nyilvánosságra, annyi biztos, hogy jelentős változás, visszatérés a 2011-es állapotokhoz nem várható.

A nagy vihart kavaró hallgatói szerződések kapcsán még nincsenek végleges adatok, eddig a hallgatók nagy többsége elfogadta az állam ajánlatát – jelentette ki a helyettes államtitkár.

Nem lesz számonkérés a szakiskolákban

Nincs szükség feleltetésre és dolgozatok írására, a jegyeket az órai feladatok és a közös munkában való részvétel határozná meg – írja a Magyar Nemzet az új kerettanterv alapján. A háromévesre csökkentett képzésben nem ez lenne az egyetlen változtatás a módszerekben. Az elméleti oktatást csoportfeladatokkal, szituációs játékokkal helyettesítik. Így például a matematikaórák nem az ismeretterjesztésről szólnak majd, hanem arról, hogy mire használható a tantárgy a hétköznapokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik