Belföld

Ismét rekordot dönt a Lecsófesztivál

A szeptember 22-én, szombaton nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválra jóval több, mint 500 csapat nevezett, ezzel megdőlt minden eddigi jelentkezési rekord.

Az óriási népszerűségnek köszönhetően a Fehérvári Lecsófőző Vigasság az ország második legnagyobb főzőversenyévé nőtte ki magát az elmúlt esztendőkben. Nyolc évvel ezelőtt az első fesztiválon 52 csapat vett részt, mára azonban megtízszereződött a jelentkezők száma, a szombati vigasságon 544 főzőhelyen készül a lecsó a Várkörúton és több környező utcában. Minden együtt lesz ahhoz, hogy a baráti társaságok, családok, munkahelyi közösségek vidáman, jó hangulatban tölthessék idejüket. – hangzott el a sajtótájékoztatón.

„Minden évben kötelességünk megemlékezni a néhai Sipos Józsefről, aki egykor megálmodta a lecsófesztivált. Sipinek köszönhetjük ezt az egyre népszerűbb gasztronómiai rendezvénysorozatot, melynek kapcsán megvalósul az ötletadó legfőbb szándéka, az örömteli közös időtöltés és a közösségépítés!” – hangsúlyozta Brájer Éva alpolgármester. Elmondta, hogy idén új elemmel bővül a fesztivál: a helyi termények fogyasztását szorgalmazzák azzal, hogy a cecei közmunkaprogram keretében termelt paprikát, paradicsomot és hagymát osztanak szét a résztvevő csapatok között és ugyancsak kerül helyi alapanyag abba az óriáskondérba, melyben a város lecsója készül.

„Rengeteg színes programmal várjuk az érdeklődőket, gyakorlatilag az egész belvárost elfoglaljuk! Az a célunk, hogy ne csak a főzőcsapatoknak, hanem minden kedves érdeklődőnek kínáljunk kikapcsolódási lehetőséget!” – hangsúlyozta a fesztvált szervező Székesfehérvári Turisztikai Kft. ügyvezetője. F. Szegő Krisztina tájékoztatása szerint a Lecsó utcának helyet adó Várkörutat péntek este 11.00 órától vasárnap hajnali 4 óráig lezárják, a színpadot pedig a Skála áruház elé helyezik a Romkert irányába. A belvárosban kézműves játszóház, a Fő utcán kirakodóvásár fogadja az érdeklődőket. Újdonság, hogy idén a látogatók vásárolhatnak a Lecsófesztivál logójával ellátott kötényekből és fakanalakból az Alba Regia Centrumhoz közeli információs pontnál. F. Szegő Krisztina hozzátette: a színpadi programok csúcspontja a 18.00 órakor kezdődő díjkiosztó lesz, melynek során idén is átadják a Sipi Emlékkupát.

„A Fejér Termék Program elindításakor az volt a célunk, hogy a megyei gazdák által termelt zöldségeket, gyümölcsöket juttassuk el a helyi fogyasztókhoz. Erre törekszünk a Lecsófesztivál kapcsán is!” – emelte ki a sajtótájékoztatón Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a program kezdeményezője. Elmondta, hogy a cecei Start Közmunkaprogram keretében termelt paprikát, paradicsomot és hagymát tartalmazó egységcsomagokat az Ifjúság a  Jövő Családjaiért Kulturális Közhasznú Egyesület közreműködésével osztják szét a csapatok körében. Varga Gábor országgyűlési képviselő, Cece polgármestere hangsúlyozta: biztos abban, hogy kiváló minőségű alapanyagokat tudnak Székesfehérvárra szállítani. Kiemelte továbbá, hogy a közmunkaprogramot a jövőben bővíteni fogják.

A Vörösmarty Színház szombati Évadnyitó Mulatságáról dr. Matuz János kreatív igazgató számolt be. Elmondta: a teátrumban olyan közösségi programmal, ünneppel készülnek, amely szerves részét képezi a Lecsófesztivál programjainak.  Bemutatják „A dzsungel könyve” című musicalt, az érdeklődők jelmezbe öltözhetnek és fotózkodhatnak a színművészekkel, illetve a Forrás Galéria megnyitásával egy új kiállítóhellyel bővül Székesfehérvár. Ugyancsak ezen a napon avatják fel a színház új vendéglátóegységét, az Orfeum Cafét, amely a színpadi előadások után éjszaka is nyitva tart majd. A kávézóban koncerteket, beszélgetéseket szerveznek, és itt találkozhat a nagyközönség a társulat tagjaival is.

A Kossuth udvarban szombaton 9.00 órától megrendezésre kerülő Órabörze országos szintű szakmai és kultúrtörténeti találkozó lesz a régi órákkal foglalkozó gyűjtők, kereskedők számára. – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Kovács Jenő órásmester. A találkozón a szakemberek kicserélhetik tapasztalataikat, vásárolhatnak egymástól, illetve szeretettel várják az érdeklődőket, akik számos XX. századi, de akár az 1700-1800-as évekből származó darabot is megcsodálhatnak. Szombaton Kovács Jenő óragyűjteménye is nyitva áll a látogatók előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik