Belföld

Hozzák haza Rózsa Sándor hamvait!

Ezt javasolta Torockai László a Csongrád megyei közgyűlés múlt heti ülésén. Haramiával építene országimást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője.

Toroczkai, aki egyébként a Jobbik képviselőjeként tagja a testületnek, a szlovák példát hozta fel képviselőtársainak. Északi szomszédságunkban ugyanis nagy kultusza van egy Jánošík nevű haramiának, miközben mi, magyarok nem használjuk ki Rózsa Sándort és tetteit.

A politikus ezért azt javasolta, hogy a közgyűlés három pártja támogassa Rózsa Sándor hamvainak hazahozatalát Romániából – közölte a delmagyar.hu beszámolójára támaszkodva az index.hu. Toroczkai ehhez nem kért állami pénzt, szerinte közadakozásból, alapítványi támogatásból megoldható lenne a dolog, és egy turisztikai zarándokhelyet is létre lehetne hozni Szegeden a híres betyárnak.

Tömeggyilkos volt?

A valóságos Rózsa Sándorról keveset tudni. Alakját már életében legendák színesítették, és a kommunisták is pozitív hősként állították be, pedig köztörvényes bűnöző volt. A megszerzett zsákmányt nem a szegények között, hanem saját emberei között osztotta fel.

1848 októberében menlevelet kapott a Honvédelmi Bizottmánytól, 150 fős szabadcsapatával csatlakozott a honvédsereghez. Meglepő harcmodorával több sikert is aratott az alakulat, azonban fegyelmezetlenség miatt hamarosan feloszlatták az egységet.

A szabadságharc után ismét rablónak állt. Sokáig sikeresen bujkált a hatóságok elől, ám végül elkapták, és 1872-es perében kötél általi halálra ítélték. A vádiratban legalább harminc ember haláláért tették felelőssé. Két évvel később a büntetését életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták.

1878. november 22-én halt meg a fegyházban, gümőkórban. Romániában, a Kolozs megyei Szamosújváron (Gherla) a fogház melletti temetőben temették el.

Film a legendáról

A Magyar Televízió 1971-ben vitte filmre Rózsa Sándor történetét. Móricz Zsigmond írását felhasználva Szinetár Miklós rendezett egy igazi alapműnek számító alkotást, Oszter Sándor főszereplésével. Kukkantson bele a moziba!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik