Belföld

Uniós támogatással épül a román szuperlézer

ELI-lezerkamra(210x140)(3).jpg (szuperlézer, eli, lázár jános, botka lászló, )
ELI-lezerkamra(210x140)(3).jpg (szuperlézer, eli, lázár jános, botka lászló, )

Jóváhagyta az Európai Bizottság a Bukarest melletti Magurelen kialakítandó szuperlézer-kutatóközpont uniós forrásokból való finanszírozását.

Az Extreme Light InfrastructureNuclear Physics (ELI-NP) elnevezésű, magfizikai kísérletek lebonyolítását célzó projekt egy összetett nemzetközi tudományos beruházás része, amelyet három helyszínen, Romániában, Csehországban és Magyarországon Szegeden valósítanak meg.

Kedden a projekt romániai részének első, 2015-ig tartó fázisára ítélt meg 180 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást az EB, amit a tudományos kutatóközpont épületegyüttesének kialakítására költenek. A tudományos berendezések beszerzésére további pénzforrásokra lesz szükség.

Victor Ponta miniszterelnök szerint a ELI romániai részének összköltségvetése csaknem 300 millió euróra rúg áfa nélkül. A beruházás 17 százalékát kell csak román állami költségvetésből előteremteni, a többit uniós forrásokból fedezik.

A szuperlézer várhatóan 2017-re készül el, és rendkívüli jelentőséggel bír, mind a román tudományos élet, mind pedig az ország egésze számára” – jelentette ki kedden Leonard Orban európai ügyekért felelős miniszter.

Romániában jelenleg a GDP 0,5 százalékát fordítják tudományos kutatásra, ami messze elmarad a három százalék körüli uniós átlagtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik