Belföld

Több mint egymilliárdba kerül a CET helyreállítása

Az index.hu információi szerint a fővárosnak még bruttó 1,2-2 milliárd forintot kell költenie a Duna-parti CET-épületegyüttesre az építkezés befejezéséhez. A Fővárosi Közgyűlés múlt csütörtökön zárt ülésen tárgyalta az erről szóló előterjesztést.

A hírportál birtokába került, az előterjesztéshez csatolt szakértői jelentés szerint megsüllyedtek az oldallépcsők, javítani, fugázni kell a látszó téglafelületeket, a betonaljzatok magassága és minősége nem megfelelő, az üvegszerkezetek tartószerkezete gyenge, és át kell őket alakítani. A felvonók, tűz- és füstjelzők, szén-monoxid-jelzők, gyengeáramú rendszerek hiányosak, a garázsüzemeltetési rendszer hiányzik.

Az előterjesztés szerint a javítási munkálatok két évig is eltarthatnak – írta az index.hu.

Budapest július 25-én vette birtokba az épületet, miután a kivitelezők a Fővárosi Ítélőtábla június 19-i ítéletének megfelelően átadták a fővárosnak. A beruházó Porto Investment hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy felülvizsgálati kérelmük nyomán a Kúria mint felülvizsgálati bíróság felfüggesztette a Fővárosi Ítélőtábla által hozott másodfokú ítélet végrehajtását az eljárás befejezéséig.

A Porto Investment az Index kedden megjelent információjára reagálva az MTI-vel azt közölte: nem ismerik a közgyűlés által tárgyalt szakértői vélemény tartalmát, és cáfolják a megjelenteket. Mint írták: a július 17-ével összeállított és mindhárom fél által elfogadott állapotrögzítő szakértői véleményt tartja a cég irányadónak. E szerint az elenyésző mennyiségű és értékű befejező munkálatok két-három hónap alatt elvégezhetők lennének.

A Porto közlése szerint „érthetetlen”, miért kellene a hibák kijavításához közpénzt felhasználni, mivel ezeket a generálkivitelezőnek szerződéses kötelezettsége ingyen, garanciális javításként helyreállítani.

A Duna-parti Közraktáraknál, a Ferencváros területén megépített, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítményt 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A CET tavaly tavasszal kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárását időközben leállították, a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik