Belföld

Több ezer fiatal a laktanyában

honvédelem (honvédelem, )
honvédelem (honvédelem, )

Több mint ezer fiatal érkezett arra a nyílt napra, amit a híradók napja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlés után rendeztek meg Székesfehérváron, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél szeptember 17-én, hétfőn.

A híradók napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen felolvasták dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntőlevelét, majd Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka mondott ünnepi beszédet. A rendezvényen – amely a Honvéd Együttes műsorával zárult– elismeréseket és jutalmakat is átadtak.

A fegyvernemi nap jó lehetőség volt az ezred számára arra is, hogy a híradókat, a katonai kultúrát és a fegyvernemet megismertessék az érdeklődőkkel. Éppen ezért dr. Révész Gyula mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka nyílt napot hirdetett, amelyre meghívta a városi általános és középiskolák diákjait.

A rendezvényre érkező fiatalokat a helyőrségi zenekar térzenéje fogadta, majd ezt követően a katonákkal közös tornán vehettek részt. A  látogatóknak lehetőségük volt statikus és dinamikus bemutatók megtekintésére is. Ezek során a diákok megismerkedhettek a Magyar Honvédségnél rendszeresített fegyverzeti és haditechnikai eszközökkel, járművekkel.

Az iskolások részesei lehettek egy konvoj elleni támadás elhárításának is, amit az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj katonáinak „előadásában” tekinthettek meg. A program rendőrségi motoros és kutyás bemutatóval, valamint közelharc során alkalmazott fogások elsajátításával folytatódott. A legnagyobb sikere azonban kétségtelenül annak a T–72-es harckocsinak volt, amelyik azt demonstrálta, miként tud maga alá gyűrni egy személyautót.

A nyílt nap programjainak végén az ezredparancsnok, „Tiszteletbeli katona voltam” címmel pályázatot hirdetett a részt vevő diákok számára, akik a pályamunkáikat szeptember végéig küldhetik be az alakulathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik