Belföld

Mit sportoljon a gyermek?

A tanévkezdés egyik eldöntendő kérdése, milyen és hány sportágra, szakköre írassuk be a gyereket. Erre kerestük a választ Ipacs Endrével, a Nagy Sportágválasztó elnökével.

Figyelembe kell venni, melyik sportág kelti fel a gyermek érdeklődését – vallja Ipacs Endre.

„Hozza el egy sportágválasztó rendezvényre, nézze meg, mely sportágak keltik föl gyermeke érdeklődését, és abba az irányba kellene elindulni. Ez sokkal egyszerűbb módja annál, mint hogy a szülő a város 50 különböző pontján lévő sporthelyszínre vigye gyermekét a választás érdekében. Tudományos úton is el lehet indulni, antropometriai és futószalagos terheléses vizsgálatok segítségével. Ez pénzbe kerül, 3-4000 forinttól kezdődik. Itt sportági típusokat ajánlanak a mért adatok tükrében.”

Nagy Sportágválasztó
Szeptember 21–22. Több mint 80 kipróbálható sportág egy helyszínen, edzőkkel, élsportolókkal, szakmai tanácsadással. A rendezvény díjmentesen és korhatár nélkül látogatható! Nyitva tartás: 9 és 17 óra között. Pénteken az előre bejelentkezett óvodákat, iskolákat várják, de 14 órától és szombaton egész nap a családok és a nagyközönség előtt is nyitva állnak a kapuk. Helyszín: Merkapt Maraton Sportközpont, 1106 Budapest, Maglódi út 12/A.

 

A távolság ne legyen akadály

Ipacs Endre szerint semmi esetre se a kényelmi szempont döntsön a sportágválasztásban. A távoli helyszínen űzhető sportág is közelinek tűnhet, ha látjuk, hogy mennyire érdekli a gyermekünket, és ráadásul meg is tudjuk oldani, finanszírozni az utaztatást.

Szerettük volna kideríteni, hogy Ipacs szerint melyik sportágnak mi az előnye, hátránya. Az elnök saját példáját hozta fel. „Vegyük a saját sportágamat, a kenuzást. Természetben űzhető sportág, ezért a versenyeken születhetnek meglepő eredmények, ha befúj valamelyik irányból a szél, és nem biztos, hogy a legjobb fog nyerni. Egészségügyi szempontból az úszás kedvező lehet, mert nem mennek szét az ízületek, de viszont a klór károkat okozhat.”

Két szakkör elég

Korábban megírtuk, a szakkörök mennyisége sem mindegy. Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy két szakkör választása ideális egy gyermek számára. „Ügyeljünk arra is, hogy a házi feladatot ne este kelljen megírni a gyereknek. Akkor már ugyanis nem tud annyira koncentrálni, és a tanulás rovására megy a nem megfelelő időbeosztás” – vélekedett Trencsényi.

Mindennapos tesi

Ipacs álláspontja szerint nem kell, de nem árt a külön edzés a mindennapos testnevelés mellett. „Attól függ, milyen intenzitású a mindennapos testnevelés. Ez oktatási intézményenként különböző lehet, függően a testnevelő lehetőségeitől.”


Fotó: MTI / Marjai János

Túlhajszolva

A gyerek, aki nem meri szüleinek bevallani, hogy túlterhelt, a pszichoszomatikus tüneteken túl elkezdhet akár tikkelni is. Ez egy betegségféle, amely kényszeres szem-, szájmozgással, ideges köhögéssel jár, nem ritka a vállrángatózás sem – mondja Frank Zsuzsa gyermekpszichológus.
A betegségek elkerüléséhez fontos minél többet beszélgetni a gyerekkel, vagy akár elmenni egy-egy foglalkozásra, hogy kiderüljön, mi jó, és mi nem a gyereknek. Nem mindig kell a társadalom számára éppen „trendi”  szakkört választani.

Ipacs Endre, aki Szegeden az 1998-as világbajnokságon páros kenuban bronzérmet szerzett Zala Györggyel, így fogalmazott:

„Boldogsággal és büszkeséggel tölt el, hogy egy olyan rendezvénysorozatot indítottam el, amely évről évre sok-sok ember életét pozitívan és döntően befolyásolja a sportágak megismerésével, kiválasztásával kapcsolatosan. A Nagy Sportágválasztó rendezvény célja továbbra is az, hogy minél több gyermekkel és felnőttel ismertessünk meg minél több sportágat, a sportolás örömét, és az emberekben belülről keltsük fel az igényt, vágyat az élethosszig tartó rendszeres mozgásra. Eszmém, hogy olyan sportos embereket neveljen ki társadalmunk, akik az általános tudásban sem szenvednek hiányt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik