Belföld

Megvan a gyilkos alkohol

Fokozottabb ellenőrzést rendeltek el Magyarországon is.

A cseh hatóság az élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül tájékoztatta a tagországokat, hogy ismeretlen eredetű, mérgező metil-alkoholt tartalmazó szeszes italok kerültek kereskedelmi forgalomba. 

A metil-alkohollal hamisított szeszes italok már több halálesetet és megbetegedést is okoztak Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában. Jelenleg nincs arra vonatkozó információ, hogy   Magyarországra is került volna a mérgező szeszes italokból, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elrendelte a fokozottabb ellenőrzést.

A legfrissebb információk szerint a cseh Egészségügyi Minisztérium közölt egy listát a hamisított alkoholos italok címkéiről, amely honlapjukon elérhető. A szeszpancsolók az alábbi italokat hamisították: Lašský Tuzemák, Tuzemák, Švestková vodka, Vodka Lunar, Hanácká vodka, Meruňka, Albánská borovička. A NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy a cseh Egészségügyi Minisztérium által közzétett listán szereplő termékek kapcsán fokozott óvatossággal járjanak el.

A metil-alkohol-mérgezéses esetek miatt Magyarország nem rendelt el korlátozást a cseh szeszes italok behozatalára. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) elnöke hétfőn azt mondta, a “táskaimportot” soha nem lehet kizárni, de eddig semmi nem erősítette meg, hogy az értékesítés más uniós tagországokat is érintett volna.

Csehországban az utóbbi tíz napban 21-re emelkedett a metil-alkohol-mérgezésben meghaltak száma. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség eddig 23 embert vett őrizetbe, közülük 13 ellen büntetőeljárás indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik