műzli (műzli, )
Belföld

Megmenekült a Cerbona

Megvásárolta a két éve becsődölt cég székesfehérvári gyárát az üzemet másfél éve működtető Naponta Kft., így a márka és 84 munkahely megmenekült a felszámolástól.

Az új tulajdonos hétfőn írta alá a szerződést a Cerbona Zrt.-t felszámoló Agro Alba Zrt.-vel. Székesfehérváron állítják elő a cég ún. extrudált termékeit, elsősorban müzliket és müzliszeleteket, továbbá gabonapelyheket és chipseket. Az üzemre áprilisban írt ki tendert a felszámoló 1,5 milliárd forintos kikiáltási áron. A vevő, a Naponta Kft. 2011 óta gyártja a Cerbona extrudált termékeit.

A korábban 400 főt foglalkoztató Cerbona Zrt. csődjét 2010 októberében jelentették be. A három üzletágból, a malomipariból, a tésztagyártásiból és az extrudált termékek előállításával foglalkozóból álló társaság több mint 6 milliárd forint adósságot halmozott fel. A beszállítók már nem hitelezték tovább a tevékenységét, a cég alapanyagot ekkor már csak készpénzért kapott, azzal viszont nem rendelkezett.

A Naponta Kft. még 2010 decemberében kezdte meg a tárgyalásokat a Cerbona igazgatóságával a tevékenység átvételére. Ennek eredményeként három hónappal később, 2011 márciusában ismét megindult a termelés Székesfehérváron az extrudált termékeket gyártó telephelyen. A Naponta Kft. először bérgyártásra kötött szerződést a Cerbona Zrt.-vel. Ennek keretében a Naponta vásárolta az alapanyagot, majd Székesfehérváron gyártották le a termékeket, amelyeket a Naponta hozott forgalomba.

Pókecz Attila, a Naponta Kft. ügyvezetője a közleményben kifejtette, hogy a bedőlt cég 1,5-2 milliárdos szállítói tartozást hagyott maga után, és a bizalmatlanná vált beszállítók kezdetben csak készpénzért adtak alapanyagot. Ez rendkívül finanszírozásigényessé tette a gyártást, de a Naponta Kft. képes volt saját erőből, bankhitel nélkül újraindítani a termelést.

A vállalat forgalma tavaly 1,1 milliárd forintot ért el, az idén már megközelíti a 2 milliárd forintot, és a várakozások szerint 100 millió forint feletti adózott nyereséget termel 2012-ben.

“Az extrudált üzletág egykori 2,7 milliárdos forgalmának visszaszerzése a belföldi piacon rövid távon nem reális cél, hiszen chipset még nem gyártunk, a pelyhekben pedig nagy volt a piacvesztés. A szeletek és a müzlik forgalma viszont már az utolsó ‘békeév’ szintjén van” – mondta Pókecz Attila a közlemény szerint.

Az ügyvezető igazgató szerint a keleti országokban megmaradtak a vállalat korábbi jó kapcsolatai, de a fejlett piacokon is tervezik a megjelenést. A társaság ilyen meggondolásból új termékeket fejleszt, másokat pedig átcsomagolással akar újrapozícionálni és alkalmassá tenni a külföldi megjelenésre. A meglevő piacokon a termékek 70 százalékát Cerbona márkanéven hozzák forgalomba, 30 százaléka a kereskedelmi láncok saját márkás termékeiként kel el. Az új piacokon az ügyvezető szerint inkább az utóbbi megoldással lehet rövid távon nagyobb forgalomra szert tenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.