Belföld

Lesz egyszer éjszakai buszközlekedés Győrben?

Feltettük a kérdést: lenne-e igény és megoldás a győri éjszakai buszok rendszeres közlekedésére? Ezen a hétvégén biztosan járnak a „Bagolybuszok”; és utána?

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Mobilitási Hét programjai között nosztalgiabuszozás és éjszakai autóbuszjáratok is szerepel. 900 és 911-es jelzéssel indulnak éjszakai körútra az autóbuszok a buszrajongók és az éjjel is közlekedni vágyók legnagyobb örömére. Egy átlagos hétvégén vagy hétköznap csak üzemzárásig – nagyjából 11 óráig közlekednek járatok, ezután kénytelenek vagyunk gyalogolni vagy taxizni, ha nem akarunk saát magunk volán mögé ülni. Mi lenne, ha az év minden napján, de legalább a forgalmasabb időszakokban is járnának bagolybuszok?

A Kisalföld Volán Zrt menetrend előadóját, Winkler Ágostont kérdeztük meg arról, hogy Győrben mekkora lenne az igény az éjszakai buszokra? Budapesten megszokott az éjjeli járatok forgalma, ám a vidéki városokban csak ritkán találkozhatunk ilyesmivel.

„Az Európai Mobilitási Hét keretén belül 2008 óta közlekednek kísérleti jelleggel éjszakai autóbuszjáratok, úgynevezett „Bagolybuszok” Győrben. A szolgáltatást még 2007-ben a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) helyi tagszervezete kezdeményezte. Úgy látjuk, évről évre többen veszik igénybe, ezeket a járatokat, a kezdeményezés tehát népszerű”– tudtuk meg a szakértőtől.

Utas lenne, csak nincs aki fizetné

„A 2008 májusában lakossági kérdőíves felmérést is végeztek a témával kapcsolatban, s itt jelentős arányban jelölték meg a válaszadók a helyi közlekedés fejlesztésének ezt az irányát. Különösen szemléletes tény, hogy a mindössze évente egyszer közlekedő járatok annak ellenére megtelnek, hogy nincs idő a szolgáltatás „bejáratására”, a lehetséges utasok jelentős része még nem is tud az új lehetőségről! Állandó szolgáltatás esetén ezért feltehetően még tovább növekedne az utasok száma. A probléma nem az igényekkel, hanem a finanszírozással van: jelenleg nincs olyan megrendelő, amely fel tudná vállalni a járatok állandó üzemeltetésének költségeit”– beszélt a lehetőségekről Winkler Ágoston.

(fotó:gyoribuszok.hu)

No persze az éjszakai műszakot ne úgy értsük, hogy az 1-estől a 37-es buszig mindegyik szolgálatba áll, hiszen nyilván nem lenne annyi utas, mint napközben. A nappali forgalom töredékét kéne kiszolgálni, ehhez pedig egy, maximum kettő buszjárat is elegendő, melyek a város több részén is keresztül haladnak. A szakértő elmondta: amennyiben az üzemeltetés költségeit fedezni tudná valaki, akkor a város teljes területét be lehetne vonni az éjszakai buszközlekedésbe.

„Az elmúlt évek kísérletei során az volt a cél, hogy minimális költséggel a város lakosságának minél nagyobb részét sikerüljön kiszolgálni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minden órában közlekedő 900-as körjárat az egyetemet, a nagy lakótelepeket, valamint a népszerű szórakozóhelyeket köti össze, míg a 911-es járat 2 óránként biztosít eljutást Kisbácsára és Bácsára, ezzel a lakosság harmadát elérve” – tette hozzá Winkler Ágoston.

A fővároson kívül a vidéki városokban is van erre példa. Miskolcon, Pécsen és Kecskeméten – utóbbi városban elsősorban az autógyár dolgozói érdekében – közlekednek még éjszakai járatok néhány vonalon és időpontban.

A győri szórakozóhelyeket nem érdekelte

A tavalyi évben a Polgármesteri Hivatal kísérletet tett arra, hogy az éjszakából közvetlenül profitot szerző szórakozóhelyek üzemeltetőit is bevonja a finanszírozásba. Ha 15-20 vállalkozás éjszakánként mindössze néhány ezer forinttal támogatná a kezdeményezést, a költségek nagyrészt meg is térülnének, és cserébe a szórakozóhelyek vendégei akár díjmentesen igénybe vehetnék az autóbuszokat. Sajnos a megkeresésre mindössze egyetlen vállalkozás válaszolt, ezért a témában tervezett egyeztető fórum végül el is maradt.

A járatokon egyébként minden évben biztonsági őr is utazik, ennek köszönhetően az elmúlt években semmilyen atrocitásra nem került sor a „Bagolybuszon”. A biztonsági felügyelet, valamint az autóbuszvezető éjszakai bérpótléka azonban a költségeket is megnöveli.

Tavaly az Import Impro színjátszó csoport szórakoztatta az éjszakai buszokon az utasokat menet közben, idén is tervezünk valamilyen hasonló meglepetést a „Bagolybusz” utasainak, bár a részletek még szervezés alatt állnak – árulta el Winkler Ágoston.

Az éjszakai járatok menetrendje és útvonala itt megtalálható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik