Belföld

Kósa: a parlamenti választás után is lehet regisztrálni

valasztas(1)(960x640)(1).jpg (választás, )
valasztas(1)(960x640)(1).jpg (választás, )

A Fidesz javaslata szerint a megszűnő ajánlószelvények helyett a jövőben kétszáz aláírást kell majd összegyűjteni a parlamenti választáson való képviselő-jelöltséghez.

Mint Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke az M1 Az este című műsorában elmondta, szélesre kívánják tárni a demokrácia kapuját, ezért azt javasolják, hogy a megszűnő ajánlószelvények helyett 200 feliratkozó választópolgár aláírását legyen szükséges összegyűjteni a parlamenti választáson való képviselő-jelöltséghez. A tervek szerint többes jelölésre is lenne lehetőség, azaz egy választópolgár – ha előzetesen feliratkozott a szavazásra – akár két-három jelöltet is támogathatna. Az aláírásokat a helyi választási irodák ellenőriznék.

Elmondása szerint az előzetes feliratkozás lehetősége az adott választás előtt tizenöt nappal zárul majd le, de a szavazás után újra megnyílik. Így ha 2014-ben – amikor mindhárom voksolás egy évre esik – egy választópolgár, aki az országgyűlési választásra nem regisztrált, de az azt követő európai parlamenti (EP) vagy az önkormányzati szavazáson szeretne részt venni, az feliratkozhat majd azokra később is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik