Belföld

Hamarosan felépülhet a bezenyei kaszinóváros

Közel 21 ezer embernek ad munkát Eurovegas épületkomplexuma. Ha elkészül, Európa legnagyobb szórakoztató központja nyithat meg Magyarországon.

Az Eurovegas projekt egy, az Eurovegas-csoport tulajdonában lévő, mintegy 160 hektáros, Bezenye és Hegyeshalom között található földterületen valósul meg. Ez a földtulajdon egy több részből álló, összesen 330 hektáros ingatlantulajdon része, amelyet Hans Asamer osztrák vállalkozó az 1990-es évek vége óta vásárolt meg; először egyedül, majd Alfred Supersbergerrel és Rudolf Seyfrieddel közösen. Seyfried 2002-ben és 2003-ban részesedést
szerzett a fent nevezett ingatlant birtokló két társaságban.

A befektetői csoport eredeti terve a teljes projekt, és ezáltal különösen az ingatlanok nemzetközi kaszinóüzemeltető részére történő eladása volt, mivel maguknak a befektetőknek nem voltak tapasztalataik a kaszinóüzletben. Így 2006-ban átfogó ingatlan-adásvételi szerződést kötöttek egy nagy Las Vegas-i kaszinóüzemeltetővel (Las Vegas Sands). E szerint az adásvételi-szerződés szerint a Las Vegas Sands terve az volt, hogy 300 millió euró vételárért megszerzi mindkét ingatlant, mivel a Las Vegas Sands részt vett a folyamatban lévő kaszinókoncesszióra kiírt pályázaton (a befektetői csoport nem vett részt a pályázaton).

A Las Vegas Sands végül megnyerte a kiírt kaszinókoncessziót leányvállalata, a Venetian Hungary (ma Centrope Holdings Limited) által. Az adásvételi szerződést azonban nem foganatosították, mivel a Las Vegas Sands más projektek miatt elállt a szerződéstől. Az elállás során a Las Vegas Sands a koncessziós társaságot, és ezzel a Centrope Holdings Limited-et is a befektetői csoportra ruházta át.

A növekvő pénzügyi válság miatt meghiúsult PBL/Guggenheim/Eighth Wonder tárgyalások után a projekttulajdonosok, Hans Asamer és Alfred Supersberger a rossz gazdasági környezet ellenére úgy döntöttek, hogy jelentős erőforrásokat megmozgatva továbbfejlesztik a projektet.

Ebben az időben alakult ki a nézeteltérés Rudolf Seyfrieddel, összprojektbeli részesedése kapcsán, különösen a Seyfried és gazdasági társasága általi tartozás, ennek nagysága és esedékessége esetében, egy belső átszervezés (az ingatlantársaságok eladása) tekintetében érvényességre juttatott követelés miatt. Asamer, Supersberger, valamint Seyfried egy alapvető megegyezést értek el e vitával kapcsolatban, melyet a közeljövőben véglegesen rendeznek.

A projekttulajdonosok szerint az Eurovegas turisztikai projekt rövidesen megvalósításra kerül, s ezáltal a régió gazdasági ereje, munkaerőpiaca, valamint adóbevétele jelentősen növekszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik