Belföld
hollókő (hollókő)

Falusi fiatalok jelentkezését várja az AGRYA a Virtuális Falu Programba

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2012. 09. 18. 08:44

Az AGRYA és partnerei a Virtuális Falu Programmal abban szeretnének segítséget nyújtani, hogy a falusi közösségek tevékenységébe minél több fiatal kapcsolódjon be, valamint erősödjenek a falusi ifjúsági közösségek, hogy ezzel is segítsük a falvak megmaradását, fejlődését.

A program részeként sor kerül egy képzéssorozatra, egy kutatásra és egy konferenciára. A program résztvevőit pályázaton keresztül választják ki. Jelentkezési határidő 2012. október 5.

A program védnökei V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felellős államtitkár és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár. A program az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Programjának pénzügyi támogatásával valósul meg.

A vidék megmaradásának egyik fontos előfeltétele, hogy tevékeny közösségek támogassák a helyi célok megvalósítását. A település lakóiból álló civil szerveződések, kezdeményezések segítséget tudnak nyújtani abban, hogy a helyi igényeknek megfelelő módon fejlődjön az adott település és részt is tudnak vállalni a célok megvalósításában. Az élénk közösségi élet elengedhetetlen ahhoz is, hogy a település lakói jól érezzék magukat a saját falujukban, hogy meg tudják őrizni a helyi értékeiket, kultúrájukat és ezen keresztül a saját jövőjüket.

Nemcsak a mezőgazdasági termelés fenntartásához, de a helyi, falusi közösségek továbbéléséhez is szükséges az utánpótlás, a fiatalok bevonása, részvétele azok tevékenységében. Emiatt szervezi meg az AGRYA partnereivel, a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetséggel és a Fiatal Gazdák Észak-alföldi Szövetségével közösen a Virtuális Falu Programot.

A programba olyan 18-26 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk, akik már most is végeznek a saját falujukban közösségi tevékenységet és szeretnék az ehhez kapcsolódó ismereteiket, tudásukat bővíteni. A program részeként négy alkalommal találkoznak három napos képzéseken a résztvevők. A képzés sorozat egy falusi – virtuális – település életéhez, működéséhez kapcsolódó témákat dolgoz fel.

Így képzések témája lesz többek között a vállalkozás-fejlesztés, közművelődés, a szociális ügyek, közösségfejlesztés, a helyi demokrácia és az önkormányzatok működése, fenntartható gazdálkodás, környezet és természetvédelem kérdései. A képzések a falut, mint részfeladatok szervesen összekapcsolódó egységét mutatják be, ahol minden szereplőnek megvan a saját szerepe és felelőssége. A képzések élményszerűen, személyes példákon keresztül foglalkoznak az egyes témákkal.

A program képzési szakasza után a résztvevők közreműködésével sor kerül egy országos kutatásra, amely a falusi közösségekkel foglalkozik. A programot 2013. őszén egy konferencia zárja, amelyet a résztvevők szerveznek majd meg. Az AGRYA és partnerei a programmal hozzá kívánnak járulni ahhoz is, hogy a falusi közösségek, elsősorban a fiatalokból álló közösségek között létrejöjjön egy hálózatos együttműködés.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.