Belföld

Az Operaháznál tüntetnének október 23-án

A Szolidaritás szeretné, ha megismétlődne a január 2-i kormányellenes demonstráció.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) közös demonstrációra hívja a „demokratikus ellenzéket” és a civil szervezeteket október 23-ra – jelentette be Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke kedden Budapesten. A Szolidaritás javaslata szerint – hasonlóan a január 2-i ellenzéki demonstrációhoz – a fővárosi Operaháznál tartanák a tüntetést.

A Szolidaritás elnöke szerint a kormány leváltását sürgetők azt várják, hogy a „demokratikus ellenzék” meghatározó erői készek és képesek legyenek összefogni. Ezt szeretnék elősegíteni – mondta Kónya Péter. – Folynak az egyeztetések, de kevés az esélye a közös tüntetésnek.

Meg kell tudni mutatni, hogy az ellenzéki erők mögött áll már a kétharmad. A demokráciaminimum helyreállítása a közös érdek, új gazdaságpolitika kell, meg kell szüntetni a nemzetközi elszigeteltséget – jelentette ki Kónya Péter.

Beszélt egy „alkotmányozó nemzetgyűlés” szükségességéről is. Hangsúlyozta, hogy a következő parlamentnek olyan új alkotmányt kell készítenie, amelyet népszavazás erősíthetne meg. A Szolidaritás elnöke szerint a következő parlament felhatalmazása csak az új, konszenzusos alaptörvény elfogadásáig tartana, majd előre hozott választásokat kellene tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik