Belföld

A parlament előtt az előzetes feliratkozás

országgyűlés (ingyenes, parlament, országgyűlés, )
országgyűlés (ingyenes, parlament, országgyűlés, )

200 ajánlás kell majd a jelöltté váláshoz a parlamenti választásokon, ahhoz viszont már 5000 támogató kézjegy kell, hogy valaki ringbe szálljon az európai parlamenti voksoláson.

Az alaptörvény módosítási javaslatát a fideszes Lázár János terjesztette kedden a Ház elé. Az összeállítást Kósa Lajossal és a KDNP-s Vejkey Imrével együtt jegyzi a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Az indítvány tartalmazza egyebek mellett az előzetes választási regisztráció intézményét és a megújuló ajánlási rendszer szabályait.

Ennek értelmében az országgyűlési választáson 200 ajánlás kellene ahhoz, hogy valaki egyéni képviselőjelölt legyen. A választási iroda legkorábban 48 nappal a szavazás előtt adja át az ajánlóíveket az igénylőknek. Ajánlani azok a választók tudnak, akik a jelöltek bejelentésének határidejéig regisztráltak.

Az országos listákat legkésőbb a szavazást megelőző 33. napon kell bejelenteni. A tavaly elfogadott választójogi törvény kimondja: országos listát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. A választópolgárok előzetes feliratkozására – amely ahhoz szükséges, hogy részt vehessenek a voksoláson – a szavazás előtti 15. napig lesz lehetőség.

Az előterjesztés szerint az európai parlamenti (EP) voksoláson 5000 ajánlást kellene összegyűjteni a jelöltté váláshoz.

Megújulnak a központi választási szervek

Az ezentúl Nemzeti Választási Bizottság nevet viselő testületnek hét olyan tagja lenne, akit az Országgyűlés választ, mandátumuk pedig kilenc évre szólna. A választott tagok mellett a parlamenti frakcióval rendelkező pártok és a jelölő szervezetek által megbízott tagokkal egészülne ki a testület.

A központi választási iroda, a Nemzeti Választási Központ autonóm államigazgatási szervként felelne a voksolások megszervezéséért és levezényléséért.

Cikkünk hamarosan frissül!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik