Belföld

A parlament előtt a családon belüli erőszak kérdése


Elfogadta a parlament hétfőn azt a népi kezdeményezést, amely arra irányult, hogy legyen önálló bűncselekmény a családon belüli erőszak.

A 366 képviselő támogatásával, ellenszavazat nélkül, tíz KDNP-s tartózkodással meghozott döntés arra kötelezi az Országgyűlést, tűzze napirendjére, hogy önálló büntetőjogi tényállásnak minősüljön a családon belüli erőszak, vagyis legyen a büntető törvénykönyv (Btk.) része.

A Fidesz és az ellenzéki frakciók igennel szavaztak, a kereszténydemokraták viszont megosztottak voltak: huszonegy képviselőjük támogatta a népi kezdeményezést, tíz viszont tartózkodott, köztük a pártelnök, miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt is.

Előzőleg az Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze népi kezdeményezéséhez, amelynek vitáját múlt héten kezdte meg a parlament. A kormánypártok képviselői akkor még úgy érveltek, hogy a jelenlegi törvények és a jövőre hatályba lépő új Btk. is megfelelő jogi szabályozást jelent.

A vitában a fideszes Varga István egyebek mellett azt mondta, “azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”. Kijelentése után többen – ellenzéki pártok és civil szervezetek mellett a Fidesz női tagozata is – bírálták a politikust, aki végül hétfőn, a népi kezdeményezésről szóló szavazás után virágot osztott nőknek az ülésteremben, elnézést kérve szavaiért.

Pénteken a Fidesz női tagozata megbeszélést folytatott a témában Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnökkel és Rogán Antal frakcióvezetővel. Ezután a képviselőcsoport vezetője bejelentette: a Fidesz megváltoztatja korábbi álláspontját, és mégis támogatja az országos népi kezdeményezést. “Az, hogy százezer nő odaáll valami mellé, világossá teszi, hogy ez egy társadalmi ügy. (…) Tisztelettel meghajlok a hölgyek akarata előtt” – jelentette ki akkor a politikus.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még aznap bejelentette, hogy munkacsoport felállítást kezdeményezik a családon belüli erőszak ügyében, másnap pedig Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a kérdésben egyeztetett Halász Pálmával, az Élet-Érték Alapítvány elnökével, a Fidesz női tagozatának képviselőivel és LMP-s képviselőkkel. A tárcavezető azt mondta, a kormány tervei szerint még idén benyújtják azt a javaslatot, amelynek értelmében a párkapcsolati erőszak önálló tényállás lehet a büntető törvénykönyvben.

Az igazságügyi minisztérium egyébként már tavasszal, az új Btk. beterjesztésekor bűncselekménnyé nyilvánította volna az együtt élők közötti lelki bántalmazást. Elhagyását a javaslatból a fideszes Varga István és a KDNP-s Salamon László mellett az MSZP-s Bárándy Gergely is indítványozta – arra hivatkozva, hogy a kódex nélküle is megfelelően szankcionálja a nőkkel és a gyermekekkel szembeni erőszakot. Bár a kormány nem értett egyet velük – Répássy Róbert igazságügyi államtitkár tartózkodott is a szavazáskor -, a parlament támogatta az előterjesztésüket, így a lelki bántalmazás nem lett önálló tényállás a jövő év elején hatályba lépő büntető törvénykönyvben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik