Belföld

Extrém szárazság: Szalonnasütés a Maros medrében

Túra a Maroson (Túra a Maroson)
Túra a Maroson (Túra a Maroson)

A Szeged24 munkatársai maguk is megtapasztalhatták, milyen hatással volt az aszály a hazai folyókra. Szerkesztőségünk kenura szállt Makón, hogy a Maroson eljusson Szegedig.

Bizony, nem gondoltuk volna, hogy ilyen nehéz lesz lavírozni a homokpadok és a homokzátonyok között. A Szeged24 csapata, illetve barátaink hajói délelőtt 10-kor indultak a makói szabadstrandról, hogy néhány perc után máris elakadjanak az alacsony vízállás miatt. Több egységünket úgy kellett letolni a homokzáronyokról, mások pedig óvatosan kerülgették a folyót szinte teljesen hajózhatatlanná tevő homokpadokat.

Megnyugvást csak az első pihenő hozott, melyet az egyik legnagyobb homokpadon töltött el a társaság. Később, egy másik homokpadon egy kis sütögetést is rendeztünk, és miközben elfogyasztottuk a nomád körülmények között készült ebédünket, a nap is kisütött. A Maros általában békés, nyugodt folyó, de ilyen csendet ritkán tapasztalhatunk a környéken. Az alacsony vízállás miatt ugyanis elkerülik a motorcsónakok, melyek fél percen belül megfeneklenének, ha próbálkoznának. Csak néhány horgász ücsörgött a parton, és próblkoztak a félméteres vízből kiragadni a zsákmányt. Szemlátomást kevés sikerrel…

Csapatunk végül négy pihenő, számos elakadás és kemény lapátolások után este 6 körül érte el Démász vízitelepét. Bizony, megküzdöttünk azért, hogy sötétedés előtt Szegedre érjünk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik