Belföld

Majdnem ölt a zakuszka

Többen lehetnek még veszélyben.

Zakuszkát evett az a szabadkígyósi nő, akit botulizmus tüneteivel kezelnek a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályán – közölte a Hír24-gyel a békéscsabai kistérségi tiszti főorvos. Dr. Benedekfi Katalin elmondta, hogy csütörtökön sikerült beszerezniük a mintát, és most már biztonsággal állítható, hogy ez a ritka betegség ütötte fel a fejét. A tiszti főorvos hozzátette, hogy „határozatban tiltották meg a bűnös termék fogyasztását”. A zakuszkát egyébként a nő barátnői készítették. A tiszti főorvos őket és a családtagokat is figyelmeztette, milyen tünetekre figyeljenek, ha ők is elkapták volna a betegséget.

Javul az állapota

Közben javul az állapota az asszonynak, akinek már beadták a méreg ellenanyagát a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályán. A nő homályosan kezdett látni munka közben, majd kettős látása lett. Nem tud beszélni, lélegeztetni kell, csak írásban tud kommunikálni. Most megkezdték az ébresztését is, miután korábban mesterséges kómában tartották. A méreg ellenanyagát külföldről kell behozni, egy ampulla négymillió forintba kerül.

Az egyik legveszélyesebb baktérium

A baktérium okozta ételmérgezések egyik legsúlyosabb formája a botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés. Ez – a sokszor tévesen annak minősített ételfertőzésekkel szemben – igen ritka, de komoly bénulásos betegség. Napjainkban – a szigorú élelmiszer-ellenőrzéseknek köszönhetően – csak szórványosan fordul elő. Az esetek nagy részét a házi disznóvágásnál készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt okozza. A tüneteket a botulin nevű toxin okozza, amely blokkolja az idegrendszert, a légzés és a mozgatóizmok bénulását okozza. Az elmúlt öt évben 27-en kaptak húsmérgezést Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik