Belföld

Do you speak English? Nem, vagy csak kicsit…

nyelviskola (nyelviskola)
nyelviskola (nyelviskola)

A magyarok kétharmada nem beszél idegen nyelveket. Elkeserítő adat, főleg úgy, hogy itt fekszünk Európa szívében. A „nyelvtelenség” okairól Hatos Hajnalkát kérdeztük.

„Az uniós felmérés alapján sereghajtók vagyunk Európában a nyelvismeretet tekintve” – kezdte beszélgetésünket a Hatos és Társa Nyelviskola Bt. vezetője, aki komoly problémákat lát abban, hogy ennyire kevesen beszélnek idegen nyelvet hazánkban. „Volt egy időszak, amikor a nyelvtanulás nem volt fontos, ez pedig rányomta a bélyegét a tanításra is. Idő kellett és kell is ahhoz, hogy a tendencia megforduljon, hogy a tananyagok megváltozzanak, és hogy a tanárok módszertani kultúrája is átalakuljon” – folytatta az oktató.

A szakember a probléma forrásai között több okot is felsorolt, ami miatt az emberek ma nem vesznek nyelvkönyvet a kezükbe, és tanfolyamokra sem járnak el. Az első természetesen az idő, hiszen a sok teendő mellett már nincs idő és energia a fejtágításra. De ugyancsak probléma az, hogy a magyar nem rokon a tanított nyelvekkel, túl sok a szinkronizált film, sokaknak pedig elég a társalgási szint is. Ugyanakkor megszűntek a szakképzési hozzájárulás keretében elszámolható céges képzések is. „A politikai és gazdasági helyzet megváltozott, kitermelte azt az igényt, hogy szükség van idegen nyelvet beszélő munkavállalókra. Sajnos ezt az igényt nem lehet máról holnapra kielégíteni” – tette hozzá Hatos Hajnalka.

Annak érdekében, hogy mindez megváltozzon, a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (Nyesze) létrehozott egy kiváló kezdeményezést, a Nyelvtudás Napját, melyet ebben az esztendőben is megrendeztek az érintett intézmények. Az elmúlt hétvégén tartott programsorozathoz országszerte 26 Nyesze-tagiskola csatlakozott, köztük a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolában működő Hatos és Társa Nyelviskola is. „Több mint százan látogattak el hozzánk szombaton. Célunk a nyelvtanulás népszerűsítésén túl az, hogy az érdeklődők körében tudatosítsuk a minőség és a megbízhatóság fontosságát a nyelvtanulás területén” – zárta beszélgetésünket az iskola vezetője.

A Nyelvtudás Napján próbavizsgával, szintfelmérőkkel, fordítói versennyel, könyvvásárral és nyelvvizsga-standdal várták az érdeklődőket Győrben, mindezt teljesen térítésmentesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik