Belföld

Az MSZP üdvözli a költségvetési szavazás elhalasztását

mszp-logó (mszp-logó vágott)
mszp-logó (mszp-logó vágott)

Az MSZP szerint azzal, hogy a Fidesz-frakció a kormány kérésére támogatja a jövő évi költségvetés módosító javaslatai hétfőre tervezett szavazásának elhalasztását bebizonyosodott, hogy túl korai volt a 2013-as büdzsé júniusi benyújtása - jelentette ki Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn jelentették be a szavazások elhalasztását. Az erre vonatkozó kérést újságíróknak Varga Mihály azzal indokolta, hogy ha folytatódnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval, és a megállapodás miatt módosítani kell a 2013-as büdzsét, erre meglegyen a lehetőség.

Józsa István szerint ez a döntés azt jelenti, hogy “a Fidesz-frakció józanabb erőinek a véleménye érvényesült” Orbán Viktor miniszterelnökével szemben, aki “káros módon mindenáron hajtotta a jövő évi büdzsé mihamarabbi elfogadását”. Az MSZP üdvözli, hogy várhatóan egy “reálisabb ütemezéssel” fogadhatja majd el a parlament a jövő évi költségvetést.

A szocialista politikus ugyanakkor hangsúlyozta: álláspontjuk szerint a korai benyújtás és a mostani döntés kárt okozott az országnak és a gazdaságnak, valamint a kormány továbbra is “mellébeszélést és figyelemelterelést” folytat.

Megerősítette azt is, hogy az MSZP októberre elkészíti az alternatív költségvetési javaslatát és egy alternatív gazdaságpolitikai intézkedéscsomagot.

Józsa István végül beszélt arról is, hogy szerinte a kormány alternatív tárgyalási javaslata az IMF és az EU számára valójában a kabinet első tárgyalási indítványa, de az MSZP reméli, hogy ezt a hétfői bejelentés hatására “a 2012-2013-as folyamatok reális figyelembevételével” készíti el a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik