Belföld

A Lázár-terv összehozza a Jobbikot és az MSZP-t

jobbik (jobbik)
jobbik (jobbik)

A Jobbik és az MSZP is elutasítja az előzetes választási regisztráció bevezetésének kormánypárti tervét.

A Jobbik és az MSZP is külön hangsúlíyozza, azt „végképp elfogadhatatlannak” tartja, hogy az előzetes választási feliratkozás nyomán létrejövő önkéntes választói névjegyzék négy évre szóljon.Így reagált Lázár János hétfői bejelentésére Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője, illetvae pont ezt mondta Molnár Zsolt szocialista képviselő is.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn elmondta, hogy a 2013 szeptemberében induló feliratkozással a szavazók három voksolásra jelentkeznek majd be: az egyaránt 2014-re eső országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásra.

Dúró Dóra kijelentette, a Jobbik az ajánlószelvények eltörlését saját sikerének tekinti és támogatja, azonban elutasítják a parlamenti pártok előnyhöz juttatását, valamint a jelöltséghez szükséges ajánlások túl alacsony számát is. Az ellenzéki párt ezzel szemben azt javasolja, hogy választókerületenként 200 aláírást kelljen összegyűjteni a jelöltséghez, és az aláírásokat a területileg illetékes jegyzőknél lehessen leadni.

A Jobbik szóvivője hangsúlyozta: álságosnak tartják a 30 napos kampányt, hiszen a Fidesz elképzeléseinek megvalósulása esetén már az előzetes regisztrációt megelőzően megkezdenék a pártok a kampányukat, így az sem rövidebb, sem olcsóbb nem lenne. Az ellenzéki párt szerint a regisztráció bevezetése „felesleges bürokráciát hozna magával, és nem lenne valódi egyfordulós a választás”.

Az MSZP sajtótájákoztatóján Molnár is  kitért arra, hogy az ajánlószelvény-gyűjtés megszűnésével egyetértenek, de az ajánlások rendszerének fenntartását szükségesnek ítélik. Az MSZP szerint a választási indulás feltételeit valós támogatottsághoz kell kötni, vagyis nem lehet beérni száz aláírás összegyűjtésével egy csaknem százezres választókerületben. A szocialisták emellett fontosnak tartják, hogy a parlamenti és a parlamenten kívüli pártokra azonos feltételek vonatkozzanak az ajánlások összegyűjtésekor. Kérdésre Molnár Zsolt elmondta, az MSZP a választási eljárási törvényjavaslat ismeretében dönt arról, hogy részt vesz-e a parlamenti vitában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik