Belföld

Zsákország születik

szemeteszsák (kuka)
szemeteszsák (kuka)

Mind több területen és egyre ijesztőbb tünetekkel mutatkozik meg az Orbán-féle autoriter kormányzás kudarca – írja az ÉS-ben Várhegyi Éva.

Szerinte az azeri gyilkos kiadatásával járó súlyos külpolitikai konfrontáció csak az egyik jele az egyeduralmi rendszer jegyeit felmutató hatalomgyakorlásnak. Ő ide sorolja a gazdaságunk növekedési potenciáljának hanyatlását, a versenyképességünk hanyatlását, s ezzel együtt az ország hanyatlását. „Az intézményes kontrollokat kiiktató kormányzás – a belőle fakadó dilettantizmus miatt – szükségszerűen vezet az ország politikai és gazdasági elszigetelődéséhez” – írja a neves közgazdász, a Pénzügykutató egyik alapítója. Márpedig egy elszigetelődő – természeti erőforrásokban és tőkében szegény ország – a meglévő integrációból kiszakítva hanyatlásnak néz elébe.

Vagyis zsákországgá válik. „A hatalomkoncentráción, sőt jobbára egyszemélyes döntéseken alapuló, autoriter kormányzati metódus – véli Várhegyi – akkor is elszigetelné Magyarországot, ha nem párosulna önellátási törekvésekkel.” A gazdasági „szabadságharc” pedig az orbáni gazdaságpolitika mozgatója, és lényegé válik, hogy „a hatalom megőrzését az anyagi források központosításával kell megalapozni”. Ennek rendelődik alá a gazdaságpolitika legtöbb eleme.

A gazdasági hatalom átrendezése és az erőforrások átcsoportosítása a jogbiztonság csorbításával ment (és megy) végbe, gyengítve a kiszámíthatóságot és rombolva a bizalmat, véli. „Jórészt e politikának tudható be, hogy a legtöbb európai államtól eltérően Magyarországon máig sem kezdődött meg a gazdaság feléledése.” A tavalyi szerény növekedés az idén már 1 százalékos visszaesésbe csapott át az első félévben olyan környezetben, „amelyben a válságot jól kezelő országok 2010-től már felívelő szakaszba léptek”. Így Németország, de Lengyelország, Szlovákia, a balti államok, sőt még a román gazdaság is.

Ez különösen élesen látszik a növekedést megalapozó fejlesztéseknél. „Miközben az unió egészében és különösen a térségünkben már két éve növekedésnek indultak a beruházások, nálunk nemcsak 2011-ben, de még az idei első félévben is jelentősen csökkentek (5, illetve 7 százalékkal), ami az üzleti bizalom hiányát jelzi, 15 százalékos beruházási rátájával Magyarország sereghajtó az unióban, ami a tartós leszakadásunk rémképét vetíti előre.”

A kiszámíthatóságot aláásó kormányzás hatásait csak felerősíti, hogy „az Orbán-kormány képtelen korrigálni elhibázott gazdaságpolitikáját”.

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik