Belföld

“Zenei ajtók a kozmoszba”

Világszínvonalú komolyzenéért jövő héten érdemes Szegedet megcélozni, ahol a nemzetközi élvonal ad különleges koncerteket.

“A zene nem ismer nyelvet, vallást, mindenkinek szervezzük” – ezekkel a szavakkal konferálta fel Kiss-Rigó László, Szeged-csanádi püspök az egyházmegye alapítójáról, Szent Gellértről elnevezett, immár ötödik alkalommal jelentkező Nemzetközi Komolyzenei Fesztivált, amelyet szeptember 21-30. közt tartanak a szegedi Dómban.

A fesztivál alapítója és igazgatója, a világhírű Robert Christian Bachmann zenezerző és karmester, azt hangsúlyozta: a mára már többezres látogatottságú fesztivál, amelynek eredeti koncepciója az volt, hogy a kultúra, az oktatás, a kutatás egységéhez járuljon hozzá az egyetemi városban mára “mint a mag megeredt” : képes a nemzetközi szintű növekedésre és lehetőség arra, hogy Szeged “pozicionálja magát” a kulturális fesztiválok között.

A művész a Szegedi Szimfonikus Zenekartól a neves salzburgi Stadler Quartettig – utóbbi is jelen lesz a fesztiválon – számos oktatási és művészeti intézményt sorolt fel, melyek együttműködnek a fesztivállal. A szegedi rendezvény már “kisugárzik a világba,” “fiatal tehetségek családja” és a nemzetközi komolyzenei élet élvonalbeli művészeinek találkozója Szegeden – vélte Robert Christian Bachmann, aki ezt a zenén, a kultúrán keresztüli kapcsolatot tartotta a fesztivál legfontosabb hozadékának. Szerinte  ezzel “ajtók nyilnak meg a kozmoszba”.

A svájci művész, akit hat éve XVI. Benedek pápa “az interkulturális megértés előmozdításáért” lovagi kitüntetésben is részesített, külön kiemelte, hogy a Szent Gellért Fesztivállal egyidőben zajló Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál aprópóján tavaly már készült “Óh, a kémények” címmel”, a vészkorszak borzalmait zenében feldolgozó, keresztény környezetben megszólaló mű, amely szerinte jó példája az egymás iránti megértésnek.

Ehhez kapcsolódva Kiss-Rigó László elmondta, hogy az idei fesztivál rendkívüli és különleges eseménye lesz az a Heinrich Ignaz Franz von Biber által jegyzett, “ A Rózsafüzér-szonáták miszériuma” című mű, amelyet úgy adnak majd elő a Dómban, hogy az idei illő szonáta közben a jelenlévők imádkozzák a Jézus életének 15 titkáról szóló megfelelő vallási szövegrészeket, a tizedeket.

Ugyancsak különleges a fesztivál ideje alatt többször is jelentkező hanginstalláció-performansz, amelynek projektjét maga Robert Chirstian Bachmann találta ki még évekkel ezelőtt az internetes Youtube-ra feltéve, ahol mára már önálló életre kelt.

Egy olyan videó, amelyen eredetileg Bachmann vezényel a szegedi Dóm kriptás altemplomában, de a felvételt már átalakították:

A Szeged24 kérdésére a művész elmondta: az URULU névre hallgató programot szándékosan hozta úgy létre, hogy aztán háttérbe vonulva “átengedje a nagyközönségnek”, amely aztán szabadon alakíthatja és szétterjesztheti a világban.

Robert Chirstian Bachmann a fesztiválon több alkalommal együtt is vezényel majd a szintén világhírű Yoon Kuk Lee-vel, aki többek közt egy 15 CD-ből álló sorozatban feldolgozta Mozart teljes zongora- és zenekari életművét, a Bach-szimfóniákat tartalmazó CD-jét pedig a legnevesebb nemzetközi kritikusok megjelenésének évében a világ legjobb tíz klasszikus lemezei közé sorolták.

Ahogy Kiss-Rigó László püspök fogalmazott: a fesztivál “egyre vastagodó programfüzete” féltucat országból érkező, számos élvonalbeli hazai és külföldi előadót, zenekart  valamint már nemzetközileg számon tartott, tehetséges fiatal művészt és gazdag koncertsorozatot tartalmaz.

Csak néhány ízelítő példa a fellépők közül: a szegedi színeket képviselő Gyüdi Sándor – aki a fesztivál zenei igazgatója – vezette Szegedi Szimfónikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus mellett a fesztiválon lesz a Junior Prima-díjas, II. Erzsébet angol királynő által is kitüntetett, Vámosi-Nagy Zsuzsanna fuvolaművész, a salzburgi Kamara Filharomonikus Zenekar, a Yehudi Menuhin zenekarában is játszott, maribori Vera Binarova hegedűművész, a Salzburgi Ünnepi Játékok egyik kedvelt karmestere, Adrian Kelly vagy a jelenleg Münchenben alkotó, “csodagyerekként” indult, egyéni stílusáról nevessé vált zeneszerző, Mezei Gábor Péter.
Az előadókról és a részletes programról a fesztivál honlapján lehet tájékozódni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik