Belföld

Mikor fűtenek Győrben?

Szeptember 15-től kezdődik meg a rendelkezésre állást Győrben a szolgáltató. Igény szerint befűtenek a szezon előtt is.

Győrben tavaly október 10-én indult minden lakásra vonatkozóan a távfűtés, és ettől kezdve folyamatos volt a szolgáltatás. A GYŐR-SZOL az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja között áll a felhasználók rendelkezésére.

Erre az időszakra a felhasználók a közüzemi szerződés mellékletét képező Üzemviteli Megállapodásban arra hatalmazzák fel a társaságot, hogy az időjárástól függően indítsa, illetve leállítsa a fűtést. A fűtésre ebben az időszakban akkor kerül sor, ha a külső hőmérséklet napi középértéke – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint – előreláthatólag nem haladja
meg a +10 fokot, illetőleg három egymást követő napon a +12 fokot.

Az ettől eltérő fűtést (indítást, leállítást) a lakóközösség közös képviselője írásban kezdeményezheti, és erre akkor kerül sor, ha a hőközpontról vagy a hőközponton belül külön fűtési hőcserélő blokkról ellátott felhasználók legalább 70 százaléka ezt kéri. A szolgáltató felkészült – Felújítás, karbantartás A GYŐR-SZOL Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága a betervezett karbantartási, felújítási munkákat, mind a fűtőerőműben, mind a távhőhálózaton, mind a hőközpontokban elvégezte, a fűtés indítására
felkészült.

A nyári nagyleállás, ami az egész rendszeren használati melegvíz szünettel járt, augusztus 1-én zökkenőmentesen lezajlott. Szeptember 15-ig leellenőrizték a lakóépületek hőfogadóit, szükség szerint feltöltötték a tudtuk nélkül leürített fűtési rendszereket, befejeződtek a hőközpontok indítási próbái is.

A nyári munkák közül a Kazinczy Ferenc Gimnáziumnál a Szent István utat keresztező, valamint a Richter J. út alatti primer távhővezeték cseréje emelhető ki. Új fogyasztóként kapcsolódott a távhőrendszerre a Kossuth út 30. és a Lahner Gy. út 17. szám alatti társasház. A vezetéképítések jelentős forgalomkorlátozással jártak, a közlekedők türelmét a társaság ezúton is köszöni.

Ezen kívül átépítésre került az Ifjúság krt. 69. sz. alatti szolgáltatói hőközpont, helyette 5 db felhasználói (egy-egy épületet ellátó) hőközpont került beépítésre, valamint az üzemvitel biztonságát és az energiatakarékosságot növelő intézkedésként 2 db kazánra került korszerű tüzelésvezérlő automatika.

A fűtési idény zökkenőmentes megkezdésének fontos feltétele, hogy az épületek fűtési rendszerei „fogadóképesek” legyenek. Ajánlott a távfűtési időszak indulása előtt befejezni és szeptember közepe után már nem elkezdeni az épületek fűtési rendszeréhez kapcsolódó felújításokat, átalakításokat, radiátorcseréket!

Ezen a nyáron is sokan kérték a fűtési hálózat ürítését radiátor áthelyezés, a lépcsőház, közös helyiségeinek kikapcsolása és épületfűtési rendszer korszerűsítése miatt. A munka több helyen még most is tart, és információink szerint a korszerűsítések a fűtési idényben is folytatódni fognak. Ilyen esetekben szoros együttműködésre van szükség a szolgáltató és a felhasználók között. A szolgáltató kéri, hogy ha a fűtési rendszeren olyan munkavégzés folyik, amelyet előzetesen nem egyeztettek vele – az esetlegesen felmerülő fűtési zavarok elkerülése érdekében – azt jelentsék be a GYŐR-SZOL Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatóság Szolgáltatási Üzeménél!

A kormány 247/2012. (VIII. 31.) rendeletével az elszámolási melegvíz-mérők hitelességét 2012. szeptember 1-től 6 évről 8 évre emelte, tehát ritkábban kell majd hitelesítésükről gondoskodni. A rendeletet a már felszerelt és rendelet hatályba lépésekor még hiteles (2006-ban vagy azt követően hitelesített) melegvíz-mérőkre is alkalmazni kell.

A régi előírások szerint idén mintegy 3000 db, 2006-ban hitelesített, a díjfizetők tulajdonában lévő melegvíz-mérőt kellett volna hitelesíttetni vagy új mérőre cserélni. Az új rendelkezés következtében ezeknek a mérőknek a hitelesítéséről csak két évvel később, 2014-ben kell a díjfizetőknek gondoskodniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik