Belföld

Kinevezték az új főkémet

lazar-janos(210x140)(1).jpg (ingyenes, )
lazar-janos(210x140)(1).jpg (ingyenes, )

Pásztor István az Információs Hivatal új főigazgatója.

Kinevezte Pásztor Istvánt az Információs Hivatal (IH) új főigazgatójává Orbán Viktor kormányfő. Pásztor István Pető Tibort váltja a szervezet élén.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János kedden azt mondta: Pásztor dandártábornok kijelölésénél – aki a katonai elhárításnál dolgozott felkéréséig – fontos szempont volt, hogy elhárítói munkáját a rendszerváltozás után kezdte.

Magyarországnak négy nemzetbiztonsági szolgálata van: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

Az IH polgári hírszerző szolgálat, amely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse a magyar nemzeti érdek érvényesülését, működjön közre Magyarország függetlenségének biztosításában és törvényes rendjének védelmében.

Szeptember elsejétől a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János gyakorolja az Információs Hivatal irányításával kapcsolatos jogköröket. Az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet jelölte ki az IH irányítására Orbán Viktor miniszterelnököt, aki e feladat ellátására a Miniszterelnökség szervezeti és működési szabályzatában Lázár Jánost jelölte ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik